Stilte is
de ontbrekende stem in conflicten
Vrede vindt zijn oorsprong
in een stil hart en verspreidt zich
van daaruit over de wereld
Kom en zit met ons
in stilte
in vrede
en voor vrede
Het vredesinitiatief ‘Silence For Peace’ wil de smaak van stilte aanbieden aan zoveel mogelijk mensen. Om gewone mensen zich te laten herinneren dat stilte een noodzakelijk element is in elke interactie. Stilte, niet als afwezigheid van geluid, maar als een stille, heldere, rustige kern die in elk van ons aanwezig is. Stilte als een vereiste voor vrede. Door stilte te ervaren vanbinnen kan men sereen, helder en duidelijk dialogeren i.p.v. elkaar te overdonderen. Daarom de naam ‘Silence For peace’.
Is deze uiting voor een naïeve, zweverige groep dromers? Wel integendeel. ‘Silence For Peace’ gaat uit van het besef dat de wereld doldraait, dat de maatschappij hoe langer hoe meer verhardt, dat mensen hoe langer hoe minder tijd en aandacht kunnen geven aan zichzelf, aan hun familie, aan de wereld rondom hen. ‘Stilte’ lijkt als ervaring verdwenen te zijn uit ons dagelijks leven. De beweging wil die ervaring aanbieden, concreet laten proeven.
Hoe zou het zijn om te midden van de drukte, het lawaai en de gejaagdheid van een stadscentrum, even stil te staan, stil te zitten, en te landen? Om even de neiging om harder en sneller te roepen om überhaupt gehoord te worden, te vervangen door een pauze, een stilte. Een stilte die misschien kan leiden tot elkaar écht verstaan.
In 2017 houdt ‘Silence For Peace’ een sit-in in Antwerpen. Op vrijdag 3 maart is Henry Teitelbaum te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne bij Antwerpen. Hij is mede-organisator van dit vredesinitiatief dat vorig jaar in Brussel en in 2017 in Antwerpen plaatsvindt. Ehipassiko steunt dit initiatief.
Deze lezing verhaalt de origine, de intentie en het verloop van deze manifestatie aan de hand van getuigenissen, foto’s en enkele filmfragmentjes en geeft een voorsmaakje van het zitten in stilte te midden van drukte. Het is ook een uitnodiging om deel te nemen aan het komende ‘Silence For Peace’-evenement in Antwerpen.
Henry (1967) is al van jongs af aan geboeid door de oosterse mindset. Als kind deed hij al aan yoga, jiu jitsu en aikido. Thuis leerde hij mediteren, al wist hij toen niet dat het zo heette. Na twintig jaar als kelner en manager te hebben gewerkt in een aantal Antwerpse Italiaanse restaurants, wilde hij zijn leven een andere wending geven: dichter bij zichzelf, bij zijn lichaam, bij het wezenlijke. Zo kwam hij bij meditatie, NLP, coaching en lichamelijk werk terecht.
Hij verdiepte zich in boeddhistische meditatie, yoga, Pilates, en Qi Gong en beoefent deze disciplines intussen al meer dan vijftien jaar. Hij bracht een jaar door als boeddhistische monnik in Birma en Australië om zich te kunnen verdiepen in de praktijk en de studie van meditatie en de dhamma (leer van de Boeddha). Hij koos voor een leven van eenvoud en volgde opleidingen in mindfulness (MBSR & MBCT), Yoga, Restorative Yoga, Pilates, Positieve Psychologie en Personal Coaching.
In 2012 richtte hij een coaching- en mindfulness-praktijk op, waar hij mensen helpt om te gaan met stress (Pali: Dukkha). Vanuit meditatie, gewaarzijn, tederheid, verwelkoming en helderheid omgaan met het besef dat er zoveel in en rondom ons gebeurt waar we geen vat op hebben, dat is wat hij mensen wil meegeven.
De combinatie van meditatie en yoga had een diepgaande invloed op hem: rustig, stil, kalm. Een aantal jaren geleden kwamen deze woorden in hem op, die intussen zijn motto geworden zijn: “Zacht is sterk, hard is broos”
Henry is mede-initiatiefnemer en -organisator van ‘Silence For Peace 2017’ in Antwerpen.