In een zoveelste poging om de abt van de Dhammakayatempel Phra Dhammajayo (72) te arresteren, heeft de Thaise politie vandaag de aanval ingezet op het hoofdkwartier en tempel van de sekte. Daarvoor zijn drieduizend politiemensen beschikbaar. De abt wordt verdacht van het witwassen van veertig miljoen dollar aan crimineel verkregen geld. De politie kon de poorten van het tempelterrein bereiken, onbekend is of de agenten zich toegang konden verschaffen tot het gebouw zelf.

Eerdere pogingen van de politie werden verijdeld toen een grote menigte van monniken en volgelingen wegen blokkeerden. Het is niet duidelijk of Dhammajayo, die zich al maanden niet in het openbaar heeft vertoond, zich in de tempel bevindt. De omgeving van het gebouw is door de autoriteiten tot verboden gebied verklaard.

Phra Pasura Dantamano, een woordvoerder van Dhammakaya, zegt dat Dhammajayo onschuldig is en hij bekritiseerde de grootschalige actie van de politie. Hij schat dat ongeveer tienduizend volgelingen in en rond de tempel aanwezig zijn. De campagne tegen de sekte wordt door sommige ook wel gezien vanwege politieke beweegredenen, omdat de tempel en zijn volgelingen worden gezien als aanhangers van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die na de militaire coup van 2006 is afgezet.

De Dhammakaya-sekte is controversieel vanwege het mengen van de boeddhistische leer en, wat critici een bourgeois, geldvriendelijke ideologie noemen, die aantrekkelijk is voor Thailand’s ontluikende middenklasse. De sekte, werd opgericht in 1970.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Politiek, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Thaise politie zet aanval in op Dhammakayatempel

  1. ananda schreef:

    Ik ben benieuwd als het deze keer lukt … maar ik geloof het niet … het is Thailand en Nederland of België …

  2. Sander Oudenampsen (Khemadhammo) schreef:

    Ik ben blij om te horen dat jullie deze keer beide kanten van het verhaal hebben willen tonen.

Menu