Door geen van de 5 Nederlandse kolencentrales te sluiten, maakt het kabinet met het vandaag gepubliceerde kolenbesluit van ons land opnieuw een achterblijver als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering.

“Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma gaan met dit besluit volkomen voorbij aan het Urgenda-vonnis, de klimaatafspraken van Parijs en het brede politieke én maatschappelijke draagvlak voor het sluiten van deze CO2-kanonnen”, aldus Willem Wiskerke, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. De milieuorganisatie wil dat alle kolencentrales voor 1 januari 2020 sluiten.

“Het is nu aan de Tweede Kamer om in te grijpen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een kolenexit”, zegt Wiskerke. “De maatschappelijke druk om de centrales te sluiten zal blijven toenemen. De hete aardappel doorschuiven naar een volgend kabinet verandert daar niets aan.”

Zonder het sluiten van alle kolencentrales in 2020 gaat Nederland de afgesproken klimaatdoelstellingen niet halen, zo concluderen de klimaatwetenschappers van het NewClimate Institute. Staatssecretaris Dijksma zette dit jaar haar handtekening onder het klimaatakkoord van Parijs, maar zelfs de eerdere toezegging dat de oudere kolencentrales van NUON en RWE gesloten zouden worden, wordt nu niet meer nagekomen.

Nederland haalt Urgenda-vonnis niet

Opvallend is dat uit het rapport over de gevolgen van het sluiten van kolencentrales, dat met het kolenbesluit naar de Kamer is gestuurd, kan worden geconcludeerd dat Nederland het Urgenda-doel van 25 procent minder CO2 in 2020 niet gaat halen. Nederland gaat volgens het rapport in 2020 veel meer stroom exporteren, waardoor de CO2-uitstoot veel hoger blijft dan het kabinet verwacht. Het rapport concludeert ook dat de stijging van de energiekosten bij het sluiten van alle kolencentrales beperkt blijft tot slechts 14 euro per huishouden per jaar en dat de leveringszekerheid geen gevaar loopt.

Bijstook biomassa

De kolencentrales krijgen miljarden euro’s subsidie toegekend voor bijstook van biomassa. Minister Kamp van Economische Zaken negeert daarmee de breed aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos voor een stop op bijstook van biomassa. “Als hij de beslissing over de toekomst van de 5 kolencentrales doorschuift naar een volgend kabinet, moet hij ook de beslissing over eventuele subsidies doorschuiven, zodat een nieuw kabinet de handen vrij heeft.” aldus Wiskerke.

Maatschappelijk en politiek gezien staan alle seinen op groen voor het sluiten van de kolencentrales. Ruim 100.000 mensen tekenden een petitie voor de sluiting van alle kolencentrales en 75% van de Nederlanders wil een kolenexit, zo bleek uit opinieonderzoek in opdracht van NUON.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘Kolenbesluit Kamp en Dijksma is ramp voor het klimaat’

 1. G.J. Smeets schreef:

  “Door geen van de 5 Nederlandse kolencentrales te sluiten, maakt het kabinet met het vandaag gepubliceerde kolenbesluit van ons land opnieuw een achterblijver als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering.”

  Aldus de redactie. Het is inderdaad om te huilen wat minister Kamp presteert. Maar het past helemaal in het beleid dat de NL overheid al tientallen jaren volgt: UITSTELLEN. Uitstellen van de energietransitie. Onder het motto ‘wacht niet tot morgen met wat vandaag al uitgesteld kan worden.’

  Eén kanttekening. De ‘strijd’ tegen klimaatverandering waar de redactie het over heeft is allang verloren. Het klimaat is immers al veranderd. En het gaat nog meer veranderen. Plus 2ºC (t.o.v. de pre-industriële periode) is onafwendbaar. Twee lullige graden erbij mag peanuts lijken. Maar voor onze habitat is dat hetzelfde als plus 2ºC voor een menselijk lichaam.

  • G.J. Smeets schreef:

   Ik voeg voor de volledigheid nog een andere kanttekening toe.
   Minister Kamp is vóór de energietransitie. Hij is echter gebonden aan het NL Energieakkoord. Bij dat akkoord hoort bijstook van biomassa en afval in de vijf nieuwe kolencentrales om aldus de korte-termijn doelen voor 2020 van dat akkoord te realiseren. Opdoeken van die centrales zou ook de bijstook teniet doen en de doelen voor 2020 van het nationale Energieakkoord onhaalbaar maken.