Boeddhistische nonnen die gewijd zijn tot bhikkhuni worden in Thailand nog steeds gediscrimineerd door boeddhistische monniken. In december vorig jaar werd een groep bhikkhuni -vrouwelijke boeddhistische monniken- van een klooster in Nakhon Pathom verhinderd om in een ceremonie respect te betuigen aan de overleden koning. De bhikkhuni zijn in de ogen van de Thaise wet illegaal en ze werden berispt voor het dragen van de saffraan gewaden van theravada boeddhistische monniken.

Een andere groep bhikkhuni uit Songkhla werd in november vorig jaar de toegang geweigerd tot de uitvaartdienst in het koninklijk paleis. Ze kregen te horen dat vrouwelijke monniken illegaal zijn en als ze wijlen de koning respect wilden betuigen ze zich moesten voegen in de wachtrijen van leken en een zwarte outfits in plaats van hun monastieke gewaden moesten dragen.

De zeventig nonnen en novices die de ceremonie bij wilden wonen voelden zich geschokt en vernederd, ook al omdat de hofhouding toestemming had gegeven voor het bijwonen van de begrafenisriten. Theravada-nonnen in Thailand zijn gewijd in Sri Lanka maar die wijding wordt door de Thaise boeddhistische raad van sangha’s niet erkend. Het uitsluiten van de nonnen geldt voor alle Thaise onderdanen. Buitenlandse monniken en bhikkhuni met een paspoort konden wel deelnemen aan de ceremonie.

De boeddhistische geestelijkheid in Thailand noemt het uitsluiten van in de saffraangeel geklede nonnen geen discriminatie maar een kwestie van regels en voorschriften. Thailand kent wel boeddhistische nonnen, maar het adviesorgaan van de Thaise regering heeft verklaard dat de Thaise in wit-geklede nonnen kloosterlingen zijn. Deze vrouwen maken geen bezwaar tegen het discriminerend gedrag van de monniken. Intussen gaan de bhikkhuni door met hun protesten tegen de volgens hen discriminerende uitingen, zoals een geestelijke overheid die een boeddhistische wijding van vrouwen verbiedt en monniken zwaar straft die vrouwen inwijden of steun betuigen aan boeddhistische vrouwelijke monniken.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Bhikkhuni in Thailand uitgesloten van koninklijke ceremonies

  1. Jo schreef:

    Echt vreselijk en niet volgens de leer van de Boeddha.