Koning Maha Vajiralongkorn van Thailand heeft Somdet Phra Maha Muniwong benoemd tot ’s lands hoogste monnik, waarmee een eind is gekomen aan een langdurige machtsstrijd over deze begeerde post. De benoeming van Somdet Phra Maha Muniwong tot opperste patriarch komt na een drie jaar durend conflict tussen de verschillende boeddhistische facties in Thailand.

De koning kon tot deze benoeming overgaan nadat premier Prayut Chan-O-Cha die bevoegdheid in de handen van de koning had gelegd. Dat zette de groep van negentien senior monniken- de Sangha genoemd, die normaal gesproken de patriarch benoemen, buiten spel. Een debat over de benoeming is onmogelijk, de uitspraak en persoon van de koning wordt door de wet beschermd.

De inhuldigingsceremonie zal komende zondag plaatsvinden in het Bangkok Grand Palace. Phra Muniwong is de 89-jarige abt van Bangkok Wat Ratbophit tempel en was in rang het derde hoogste lid van de Sangha. Het oudste lid, de 91-jarige Somdet Phra Maha Ratchamangkhlacharn, is doelwit van kritiek vanwege zijn vermeende banden met de Dhammakaya sekte. Critici zeggen dat deze sekte op een overdreven wijze het materialisme benadrukt. Phra Ratchamangkhlacharn wordt ook verdacht van belastingontduiking. De tempel ontkent wangedrag en stelt dat de onderzoeken politiek gemotiveerd zijn.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk