De 17e Karmapa Orgyen Trinley Dorje is aangekomen in Bihar, India, om deel te nemen aan de Kalachakra-ceremonie die drie dagen lang wordt geleid door de Dalai Lama. Meer dan 200.000 boeddhisten uit meer dan negentig landen, met name uit de Himalaya regio, zijn in Bihar bijeen gekomen om de Kalachakra leringen van de Dalai Lama te ontvangen.

De Karmapa ondersteunt het evenement met gratis voedsel aan vierduizend deelnemers, die elke dag drie maaltijden en accommodatie krijgen in de buurt van het Tergar klooster. De Karmapa, die Tibet in januari 2000 ontvluchtte en in India zijn heil zocht, is het geestelijke hoofd van de Karma Kagyu school, een van de vier sekten van het boeddhisme.

Twee Karmapa’s

Overigens zijn er twee monniken aangewezen als zeventiende karmapa: Trinley Thaye Dorje (6 mei 1983) en Orgyen Trinley Dorje (26 juni 1985). Trinley Thaye Dorje geniet de steun van de veertiende shamarpa. De Shamarpa is de ‘tweede’ lama in de hiërarchie van de karma kagyü-linie. De Shamarpa was in het verleden degene die de Karmapa aanwees, echter het ging hier om een gewoonterecht en niet alle Karmapa’s zijn door de Shamarpa aangewezen. Wel wordt Trinley Thaye Dorje door de meerderheid van de Karma Kagyu linie erkend als de zeventiende Karmapa.

Orgyen Trinley Dorje heeft de officiële steun en confirmatie van de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso, waarbij dient te worden opgemerkt dat Tai Situ rinpoche en Goshir Gyaltsab Rinpoche, diegenen die de kandidaat Orgyren Trinley Dorje hadden voorgedragen de steun en confirmatie van de veertiende Dalai Lama onder valse voorwenden hadden verkregen. De Dalai Lama was voorgelicht dat alle hooggeplaatste Rinpoche’s en lama’s deze kandidaat steunden en de reïncarnatie van Orgyen Trinley Dorje erkende als 17-de Gyalwa karmapa. Bij de erkenning van Orgyen Trinley Dorje, waren de Sharmapa Kunzig Shamar Rinpoche en Topga Yulgyal (Secretaris-Generaal van Rumtek, de Karmapa Charitable Trust en het KIBI (Karmapa International Boeddhist Institute) en Jamgon Kongtrul Rinpoche totaal niet overtuigd. Meerdere hooggeplaatste Lama’s waaronder Lama Ole Nydhal spraken zich uit tegenover deze niet erkende kandidaat. De 17-de Karmapa Trinley Thaye Dorje is erkend door de Sharmapa, Secretaris-Generaal van Rumtek, het Karmapa Cahritable Truste en door het KIBI en niet te vergeten door Diamantweg-boeddhisme (Europese Karma-Kagyu tak).

Witwassen geld

Karmapa Orgyen Trinley Dorje wordt in India verdacht van het witwassen van geld. Het Indiase hooggerechtshof- het Himachal Pradesh High Court, heeft in 2015 een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank vernietigd, en de strafrechtelijke vervolging bevolen van de 17e Karmapa Orgyen Trinley Dorje. Op 21 mei 2012 oordeelde de openbare aanklager bij de rechtbank in Una dat er van strafbare handelingen geen sprake was. Bij verdachten was toen een bedrag van een miljoen dollar aangetroffen, in verschillende valuta, dat buiten het reguliere circuit was gehouden. Het hooggerechtshof vraagt de Indiase regering de Karmapa wel te vervolgen.

Bron BNN/BD. Omslagfoto Bianca Visser.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk