De Dalai Lama zal volgend jaar deelnemen aan de Kalachakra ceremonie (wiel van de tijd) en bidden voor vrede in de wereld. De ceremonie vindt tussen drie en veertien januari plaats in Bodh Gaya, India, de plek waarvan verondersteld wordt dat de Boeddha daar de verlichting bereikte.

Tijdens de eerste drie dagen van de Kalachakra voert de Dalai Lama, samen met de monniken en lama’s van het Namgyal klooster rituelen uit om de locatie in te wijden. Van zes tot en met acht januari zal de Dalai Lama teachings geven over Shantideva’s “A Guide to the Bodhisattva Way of Life” (Chodjug) en Kamalashila van “The Middling stadia of meditation” (Gomrim Barpa).  Een dag later wordt de traditionele Kalachakra rituele dans uitgevoerd door monniken van het klooster Namgyal.  Vanaf tien tot en met dertien januari volgen verschillende ceremonies, zoals een lang leven ‘empowerment’ ceremonie. Sinds 1954 heeft de Dalai Lama 33 Kalachakra-initiaties gegeven, waarvan vier keer in Bodh Gaya (in 1974, 1985, 2003 en 2012). De laatste trok meer dan 200.000 belangstellenden van over de hele wereld.

Kalachakra is een term binnen het Vajrayana boeddhisme en betekent “wiel van de tijd” of “tijdcycli”. Het refereert zowel aan de tantrische meditatieboeddha (Tib. yidam) en de filosofieën en meditaties in de Kalachakra Tantra en bijbehorende commentaren. De Kalachakra Tantra wordt officieel Kalachakra Laghutantra genoemd en is een verkorte versie van de originele tekst, de Kalachakra Mulatantra, die niet meer bestaat.

Binnen de Kalachakra-traditie wordt het concept van tijd en cycli behandeld: vanaf de cycli van de planeten tot cycli van de menselijke energie, en onderwijst hoe iemand de meest subtiele energieën in zijn lichaam kan beheersen op het pad naar verlichting. Kalachakra is een Boeddha en daarom alwetend. Tevens is het wiel zonder begin en einde en wordt elke cyclus door een nieuwe gevolgd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk