De Dalai Lama heeft tijdens zijn bezoek aan Zwitserland in een bijeenkomst in Zurich zijn gehoor aangespoord op een moderne wijze het boeddhisme te beoefenen. Het gaat er volgens hem niet om wat er wordt gedoceerd maar om liever zelf de leer van de Boeddha te verkennen om die kennis volledig te kunnen begrijpen.

De Dalai Lama: ‘Wij Tibetanen hebben een cultuur die geworteld is in de traditie van de Nalanda waarin studie, reflectie en meditatie worden benadrukt. Wij hebben het al langer dan duizend jaar bewaard in Tibet.’

Dorje Shugden

Dorje Shugden

Sprekend over de controverse tussen hem en de aanhangers van Dorje Shugden, een Tibetaans boeddhistische godheid die door de Dalai Lama in de ban werd gedaan, die tot een diepe kloof en schermutselingen leidde tussen de Dalai Lama en die volgelingen, zei de Dalai Lama desgevraagd dat die acties en demonstraties tegen hem geen invloed op hem hadden maar hij wel bezorgd was over de wat hij noemt onwetendheid van die aanhangers. De godheid heeft volgens de Dalai Lama door vervormde gebeden wezens en dharma geschaad.

Vorig jaar werd bekend dat de Chinese regering achter de internationale demonstraties zat van de Dorje Shugden volgelingen, daar geld en organisatie voor beschikbaar stelde. Sindsdien is het aantal demonstraties tegen de Dalai Lama sterk afgenomen. Na zijn bezoek aan Zwitserland reist de religieuze leider door naar Slovenië, Tsjechië en Italië om daar in het openbaar teachings te geven.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk