De leiding van de International Shugden Gemeenschap (ISC) heeft volgens het persbureau Reuters besloten om vanaf tien maart  volledig te stoppen met het organiseren van demonstraties tegen de Dalai Lama, aldus de verklaring op de website van de groep. Vanaf die datum zal ISC volgens Reuters haar websites ontbinden. Eerder deze week was er een kleine demonstratie tijdens het bezoek van de Dalai Lama aan Madison, Wisconsin. Vrijdag bleef tijdens het bezoek van de geestelijk leider aan Genève een demonstratie van ISC uit.

ISC organiseert wereldwijd in vrijwel alle landen die de Dalai Lama bezoekt een campagne van intimidatie tegen de spiritueel leider door middel van demonstraties en andere uitingen. Reuters onderzocht de relatie tussen ISC en de communistische partij van China en stelde in december vorig jaar vast dat de communistische partij achter de protesten van ISC zit. Monniken zouden zijn betaald door de partij om de protesten te organiseren.

Demonstratie Dorje Shugden aanhangersIn de Verenigde Staten is de ISC geregistreerd als een goede doelen organisatie. Sinds 2014 hebben woordvoerders toegegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de protesten, maar ontkenden een link met Peking of de Chinese communistische partij.  De demonstranten zijn leden van een groepering die Dorje Shugden, een godheid in het Tibetaans boeddhisme aanbidt. De Dalai Lama ontmoedigt deze verering, en waarschuwde zijn volgelingen dat de godheid een schadelijke geest is.  Dorje Shugden toegewijden beschuldigen de 80-jarige spiritueel leider hen te vervolgen en het Tibetaans boeddhisme te splitsen.

Dorje Shugden

Dorje Shugden

Het persbureau zegt dat ISC een sleutelinstrument is in China’s campagne om de Tibetaanse spirituele leider in diskrediet te brengen. De ongedateerd boodschap op de site van ISC was geplaatst namens Len Foley, een woordvoerder van de ISC.

Meer dan vijf decennia nadat hij in in India in ballingschap ging in India na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing, oefent de Dalai Lama nog steeds een aanzienlijk religieus gezag over veel van de zes miljoen etnische Tibetanen die binnen de grenzen van China wonen.

Bron BNN

 

Joop Ha Hoek sprak in 2014 met Meindert Gorter over het afzweren door de Dalai Lama van Dorje Shugden en de gevolgen daarvan. Zie het artikel hierboven.

 

 

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Misbruik, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu