Alle politieke partijen en leiders van de verschillende religies in Sri Lanka hebben er mee ingestemd dat het boeddhisme in dat land een bijzondere positie in blijft nemen. In Sri Lanka zijn bepalingen in de nieuwe Grondwet opgenomen om het boeddhisme te beschermen. Dat heeft minister-president Ranil Wickremesinghe meegedeeld.

Geen van de partijen, met inbegrip van de moslim Tamil National Alliance , heeft volgens hem een probleem met de bevoorrechting van het boeddhisme, zoals vastgelegd in de Grondwet. Niet alleen politieke partijen hebben zich daarover uitgesproken, ook vertegenwoordigers van de katholieke kerk, de Islam en de Hindoes.

Wickremesinghe benadrukt dat hij het als zijn plicht ziet om de verschillende culturen en godsdiensten in zijn land te respecteren. Hij kondigde aan dat volgend jaar het internationale Vesak festival in Sri Lanka zal plaatsvinden en in 2018 de regering een topconferentie heeft gepland met internationale theravada-vertegenwoordigers binnen het boeddhisme.

Sri Lanka is een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Theravada
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Boeddhisme blijft bevoorrechte positie houden in Sri Lanka

  1. Ujukarin schreef:

    Korrektie: ” moslim Tamil National Alliance” –> “moslimpartijen en de Tamil National Alliance”. (Er zijn namelijk geen specifiek Christelijke partijen, de andere twee minderheidsreligies hebben die wel.)

    Inhoudelijk weinig aan toe te voegen, trieste zaak dat in dit soort landen de religie verward wordt met een groeps-identiteit en dat vervolgens de meerderheidsgroep voorkeursrechten heeft. Anyway, de minderheden leggen zich er op het vlak van wetgeving bij neer…

    With folded palms,