Met de gewaardeerde toestemming van www.geledraak.nl  publiceert het Boeddhistisch Dagblad een aantal artikelen over zogenoemde holentempels in China. Het zijn tempels die in bergen zijn uitgehouwen of in grotten zijn ondergebracht. Vandaag in deel 3 het boeddhistische holencomplex in Longmen.

Ongeveer dertien kilometer ten zuiden van Luoyang (provincie Henan) bevindt zich een van de grootste en belangrijkste overblijfselen van de boeddhistiche cultuur in China: de Longmen-grotten. (Longmen = “Drakenpoort”) Over een lengte van ca. 1 km. zijn in de steile rotswand langs de Yi-rivier een groot aantal nissen en kamers uitgehouwen, voorzien van de prachtigste voorbeelden van boeddhistische beeldhouwkunst uit de Noordelijke Wei- en de Tang-dynastie. Het meest imposant is de 17 meter hoge Boeddha Vairocana met begeleiders in het centrale gedeelte van het complex (de zgn. ‘Fengxiansi’), voltooid in het jaar 675 en recent gerestaureerd. Zie de foto hieronder.

Boeddhabeelden tempelgrot LongmenGezicht op een gedeelte van de (centrale) groep met de grootste beelden van het Longmen-complex. Links het grootste beeld van de groep, de Boeddha Vairocana.
(foto Geledraak.nl 2001)

De bouw van het complex is begonnen tijdens de Noordelijke Wei-dynastie, nadat in 494 de hoofdstad van deze dynastie van Datong naar Luoyang verplaatst was. Eens moeten de circa 2000 grotten en nissen meer dan 97000 beelden en afbeeldingen hebben bevat. Onder de sponsors van deze reusachtige onderneming in steen waren onder andere keizer Gaozong (r. 649-683) en keizerin Wu Zetian uit de Tang-dynastie. Keizerin Wu was de enige vrouwelijke keizer die ooit officieel over het Chinese rijk geregeerd heeft (690 – 705). Sommigen beweren dat de reusachtige Boeddha Vairocana naar haar gelijkenis is gemaakt.
Ondanks plunderingen en de tand des tijds vormt het kleine deel dat is overgebleven een indrukwekkend overblijfsel van de boeddhistische cultuur in China. Het complex is opgenomen in de Wereld-erfgoedlijst van de UNESCO.
De Longmen holentempels (of grottentempels genoemd) behoren tot de grootste en mooiste onder dergelijke monumenten in China. Andere bekende boeddhistische holentempels en grotten-complexen zijn o.a. te vinden in de provincies Shanxi (Yungang-grotten, Tianlongshan-grotten) en Gansu (bij Dunhuang).

Tempelgrot Longmen outsideEen indruk van de manier waarop de vele grotten en nissen van het Longmen-complex in de rotswand zijn uitgehouwen. Het betreft hier slechts een klein gedeelte van de gehele wand, die zich over ongeveer een kilometer uitstrekt.
(foto Geledraak.nl 2001)

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk