Vanavond is de op een na laatste aflevering van De Nachtgast van de boeddhistische radio. De BOS houdt in deze vorm op te bestaan. De boeddhistische radio verdwijnt helaas helemaal, vindt geen onderdak bij KRO-NCRV, waar de boeddhisten onder de naam Bodhitv in 2016 in totaal 23 uur tv gaan verzorgen. BOS-directeur Laetitia Schoofs maakt de overstap naar de christelijke publieke omroep.

Over de invulling van die 23 uur televisie kan de persvoorlichting van KRO-NCRV maar heel weinig zeggen. Misschien worden de uitzendingen een mengeling van zelf gemaakte en aangekochte producties, zoals nu ook al het geval is. Dat zal in 2016 blijken.

Vanavond laat dus De Nachtgast. Dorothea Franck schrijft gedichten en publiceert over filosofie, poëzie, literatuur en beeldende kunsten. Zij geeft hierover ook voordrachten en heeft op dit gebied een adviserende rol. Franck doceerde 23 jaar algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en semiotiek aan de afdeling Beeld en Geluid van het Conservatorium in Den Haag. Ook schreef zij diepgaande essays over beeldend kunstenaars.

Dorothea Franck was jarenlang een belangrijk lid van het bestuur van de Boeddhistische Omroep. Haar bijdrage zat vooral in het spreken over de vraag hoe de kunsten en het boeddhisme onderling zijn verbonden en elkaar kunnen verdiepen.

BOS radio Dorothea FranckEen paar maanden geleden verscheen het boek De kunst van het opnieuw beginnen, dat zij schreef met beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas. De auteurs vragen zich af: “Waarmee moet je nog beginnen als je al ruim boven de 60 bent?” Maar ze doen het beiden, royaal en hartstochtelijk. Dorothea Franck begint een nieuwe relatie en gaat – na jarenlang alleen te hebben gewoond in Amsterdam – voor het eerst samenwonen met haar geliefde, en dat zelfs in een ander land.

In deze laatste Nachtgast waarin Sarah Marijnissen gastvrouw is gaat zij in gesprek met Dorothea Franck, over de vraag waar kunst en boeddhisme elkaar raken en over de kunst om opnieuw te beginnen, ook nadat de Boeddhistische Omroep als zelfstandig zendgemachtigde vanaf 1 januari 2016 haar deuren sluit. Hoe zal het verder gaan met boeddhistische radio en TV in Nederland?

Uitzenddatum: Woensdag 23-12-2015 00:00 – 00:35 NPO Radio 5.

Bron BOS.

 

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Media
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op BOS en de kunst van het opnieuw beginnen

  1. Sjoerd Windemuller schreef:

    Het ‘opnieuw beginnen ‘, begint met eerlijk zijn en het achterwege laten van stiekem knippen in een uitgzonden interview, zonder overleg met de geïnterviewde, als de informatie in het antwoord je niet bevalt.
    Dit lijkt me een mooie herstart voor Laetitia Schoofs bij de NCRV/KRO.

  2. Marlous Lazal schreef:

    Dit is niet de allerlaatste uitzending van de Bos. Die wordt nl gemaakt door ondergetekende in de nacht van 29 op 30 december met Andre van der Braak. Groet, Marlous Lazal