Al sinds haar jeugd is Damaris Matthijsen (43) begeesterd door de kloof tussen ‘hoe de economie werkt en hoe haar persoonlijk leven functioneert’.

Matthijssen is de vrouw achter Economy Transformers, een eigentijdse beweging waarin inmiddels meer dan 500 leden experimenteren met het fundamenteel anders inrichten van onze economische en sociale orde. Matthijsen staat dinsdag- op woensdagnacht centraal in het BOS-radioprogramma ‘De Nachtgast’.

BOS Damaris Mathijssen

Damaris Matthijsen

In gesprek met Sarah Marijnissen praat Mathijssen over haar fascinatie voor bedrijven en gemeenten die zich willen losmaken van traditionele en soms benauwende organisatiepatronen. Ankerpunt is niet winstmaximalisatie, maar hartsverbondenheid en onderbuikgevoel, concurrentie maakt plaats voor samenwerking. Bepaald geen alledaagse invalshoek binnen de competitieve economische en bancaire wereld van nu.

Magneetwerking

De boodschap van Economy Transformers – economie en dagelijks leven zo inrichten dat wij ons verlangen naar menselijk samenleven daarin gespiegeld zien en waar ieder verantwoordelijkheid draagt – krijgt steeds meer magneetwerking. Voormalig Rabobank-topman Herman Wijffels heeft zich inmiddels opgeworpen als beschermheer.

Damaris Matthijsen zocht lang naar haar plek in dit leven, naar een plaats waar zij met haar talenten en visie los kon gaan in de samenleving. Vanuit haar studie multi-etnisch welzijnswerk ontdekte zij tijdens haar stage in Suriname de enorme consequenties van het implanteren van onze westerse visie daar. Zij besloot geen hulpverlener te willen zijn ‘in een trein die de verkeerde kant op gaat’ en ging economie studeren. Maar niet voor lang.

Denktank

Na verschillende banen in het bedrijfsleven richtte Damaris vijf jaar geleden de denktank Economy Tranformers op, vanuit de overtuiging dat het fundament van economie en samenleving anders moet. In internationaal verband is Damaris bestuurslid van de Club van Rome. Een praktisch voorbeeld van de mensgerichte economische aanpak die Matthijsen voorstaat is het Village Trade Center het Veerhuis in Varik.

‘De Nachtgast’ van de boeddhistische radio wordt in de nacht van 9 op 10 december vanaf middernacht uitgezonden op NPO radio 5. In het programma staat wekelijks één gast centraal.

Bron BOS

 

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk