In het overwegend boeddhistische Thailand zijn in geheime centra door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gevangen genomen terrorismeverdachten ondervraagd en gemarteld. Daarbij is gebruik gemaakt van de omstreden ondervragingsmethode waterboarding. Een methode waarbij het slachtoffer de indruk krijgt te verdrinken.

Thailand is een van de landen die gastvrijheid bood aan de CIA en indirect deze vorm van marteling toestond. In een rapport van 154 pagina’s presenteert Human Rights Watch (HRW) bewijzen dat waterboarding vaker is toegepast dan de VS tot nu willen toegeven. Het rapport is gebaseerd op interviews met veertien Libische ex-gevangenen.

Een van de verdachten heeft HRW verteld dat hij en zijn zwangere vrouw met hulp van de Britse geheime dienst door Maleisië zijn ingerekend en daarna overgedragen aan de CIA in Thailand. Na de verhoren is hij naar Libië gebracht en er gevangen gezet. Ook een mogelijke  topman van al-Qaeda belandde in Thailand waar hij werd onderworpen aan de waterboardingmethode. Na het verhoor is de verdachte overgebracht naar het Amerikaanse detentiecentrum  Guantánamo Bay op Cuba.

Bron: Buitenlandse persbureaus.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk