Studenten van het instituut voor technologie Ladkrabang van de King Mongkut universiteit in Bangkok (Thailand) hebben de, wat wel genoemd wordt eerste boeddhistische robot in de wereld in  elkaar geknutseld. Het zes meter hoge gevaarte,  Chong-Ko genoemd, helpt bij het uitdelen van voedsel.

De robot, gekleed in een wit hemd, neemt tijdens boeddhistische ceremonies voedsel aan van Thai en geeft het door aan monniken. Zodat die niet aangeraakt worden door het publiek. Chong-Ko heeft een videocamera in zijn hoofd en wordt op afstand bediend met een mobiele telefoon. De beelden kunnen worden bekeken door mensen die niet bij de ceremonie aanwezig kunnen zijn.

Een van Chong Ko-makers, Sathittham Sangthong, legt uit dat hij en zijn collega-studenten ter gelegenheid van de herdenking van de 2600ste verjaardag van Boeddha’s verlichting, op het idee kwamen om de robot te ontwerpen,. Hij zegt dat de robot meer is dan alleen een wetenschappelijk project; volgens hem is het is een manier om het positivisme in de wereld te bevorderen. ‘Dit is slechts het begin van de goede dingen die we zullen gaan doen,’ zegt Sangthong.

Kijk voor de video over Chong-Ko http://www.shambhalasun.com/sunspace/?p=27306

Categorieën: Nieuws, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Eerste boeddhistische robot helpt bij uitdelen voedsel

 1. Erik Hoogcarspel schreef:

  Blij en trots dat ik boeddhist ben. Een idioot bedenkt ‘n electronisch doorgeefluik en noemt dat ‘n boeddhistische robot.

 2. Frank schreef:

  @Eric: word!

 3. Gonda schreef:

  Raar initiatief, als de monniken zover van de “gewone” wereld afstaan dat ze met een robot bediend moeten worden denk ik dat het doel wel flink voorbijgeschoten wordt.
  Zijn die monniken echt zo ongeoefend dat zij de nabijheid van gewone mensen niet kunnen verdragen ? In plaats van dat wat gegeven is in dankbaarheid te aanvaarden en de mensen die gegeven hebben in de ogen kijken, handelen alsof die mensen onrein en minderwaardig zijn ?
  Een duidelijk geval van (excuser le mot) “Roomser willen zijn dan de paus”
  Zo’n soort boeddhist wil ik in ieder geval niet zijn.