De prominente Tibetaanse lama Shiwalha Rinpoche is door de Russische Federal Security Service (FSB) tot ongewenst persoon verklaard en Rusland uitgewezen. Al eerder waarschuwde deze veiligheidsdienst hem zich te matigen in het geven van Tibetaans boeddhistisch onderwijs aan zijn duizenden volgelingen. Het besluit van de FSB is definitief. De monnik heeft op vijftien oktober het land verlaten en is teruggekeerd naar India. Hij verbleef meer dan tien jaar in Rusland.

De lama zegt nooit een klacht over zijn gedrag of optreden te hebben ontvangen. Vorig jaar woonden FSB ambtenaren één van zijn lezingen bij, waarna ze suggereerden dat hij minder moest preken. Shiwalha Rinpoche zegt dat hij niets verkeerds heeft gedaan maar uit respect voor de wetten van zijn gastland het land heeft verlaten. Zijn uitzetting heeft volgens Radio Free Asia in de boeddhistische gemeenschap het vermoeden aangewakkerd dat China achter de uitzetting zit. De lama leerde zijn volgelingen om een meer positieve kijk op het leven te hebben, hun hart met vriendelijkheid en liefde te openen. In steeds meer landen opent de Chinese overheid de aanval op de Dalai Lama, die zij als een gevaarlijke separatist beschouwen, en zijn volgelingen.

De FSB wil niets zeggen over de motieven die tot de uitwijzing hebben geleid. Het wetsartikel dat is aangehaald zegt dat buitenlandse burgers tot ongewenst kunnen worden verklaard als zij een  bedreiging vormen voor de nationale defensie en veiligheid, voor de openbare orde, of voor de volksgezondheid, of als hun uitwijzing zorgt voor de bescherming van het constitutionele systeem, of de goede zeden, rechten en juridische belangen van anderen.  Het besluit verbijstert zijn aanhangers, die Shiwalha Rinpoche omschrijven als een onschadelijke monnik die tolerantie predikte en aan de slag ging om alcoholisme en drugverslaving onder Russen te verminderen.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Rusland wijst Tibetaanse lama uit

  1. Henk Molenaar schreef:

    Duidelijk staaltje van communistische coöperatie; walgelijk. Rusland is het enige land in geografisch Europa waar traditioneel boeddhisten vandaan komen. Maakt wel duidelijk waarom de dictator en worm Putin zo destructief is voor de mensheid.