De controversiële uitspraak van de Dalai Lama over vrouwen afgelopen maandag, in een gesprek met de BBC, die ook onder zijn aanhang voor veel ophef zorgde, moet onder andere gezien worden in het licht van zijn slechte beheersing van de Engelse taal, zo heef zijn kantoor in India meegedeeld. De spiritueel leider acht het niet uitgesloten dat een vrouw zijn opvolger wordt, maar dat zij dan wel een aantrekkelijk uiterlijk moet hebben om gehoord en gezien te worden, om zo haar rol als Dalai Lady te kunnen vervullen. Vrouwenrechtenactivisten noemden zijn uitlatingen beledigend en ontoelaatbaar en eisten verontschuldigingen.

Blijkbaar heeft de ontstane commotie ook de organisatie- het hoofdkantoor, van de Dalai Lama in Dharamsala in India bereikt. Hij heeft het zeker niet zo bedoeld, en wilde zeker niemand beledigen, zegt zijn secretaris Chhime R. Chhoekyapa. ‘Zo op het eerste gezicht, als je iemand ontmoet die die er slim uitziet, heeft zo’n iemand toch direct je aandacht,’ licht de secretaris de omstreden uitspraak van de Dalai Lama toe. De Dalai Lama spreekt slecht Engels, net als wij (Tibetanen) allemaal doen, laten we dat voor ogen houden (bij het oordelen over zijn uitspraak).’

De verklaring van het kantoor van de Dalai Lama werd in het Engels uitgegeven en door internationale persbureaus verspreid.

During a visit to London earlier this week, the spiritual leader waded into controversy when he told a BBC journalist during an interview that if his successor were to be a woman, she should be “attractive,” or it would be of little use.

Tibetan Buddhism holds that the soul of a senior lama is reincarnated in the body of a child on his death.

“He never meant any offence to anybody,” said Chhime R. Chhoekyapa, also a secretary in the India office. “At first sight, if somebody (looks) smart, it immediately brings attention, isn’t it? It is as simple as that.” He added: “His command over English is very limited, like of all us, so that is something that people should understand.”

Bron BNN

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Omstreden uitspraak over vrouwen komt door ‘slecht Engels’ van DL

 1. Léon schreef:

  “Damage control” heet dat tegenwoordig.

 2. Bob schreef:

  Inderdaad,
  De Dalai Lama is een zeer intelligente en volgens veel van zijn aanhangers een zeer wijze man, dus weet hij precies wat hij zegt (en niet zegt).
  Bovendien spreekt hij al heel veel jaren Engels in zeer uiteenlopende situaties.
  En er zijn Tibetanen die uitstekend Engels spreken en schrijven.
  Damage control……Dalai Lamaar (Translation: Dalai Never Mind)