De Dalai Lama, op bezoek in Groot-Brittannië, heeft gisteren op een persbijeenkomst in Oxford benadrukt dat meer onderzoek nodig is om achter de feitelijke situatie van de door hem erkende reïncarnatie van de elfde Panchen Lama, de tweede hoogste in rangorde in het Tibetaans boeddhisme, te komen. Gendün Chökyi Nyima (26) verdween kort na de erkenning, zes jaar oud.

Foto SFT HQ.

Foto SFT HQ.

Over zijn lot wordt getwist tussen China en de Dalai Lama en blijft een grote zorg voor vele Tibetanen en is een van China’s best bewaarde staatsgeheimen. Een Chinese ambtenaar zei eerder deze maand dat Gendün Chökyi Nyima is ‘goed opgeleid, gezond opgroeide en niet wil worden gestoord’. De Chinese communistische partij heeft lang volgehouden dat Gendün Chökyi Nyima niet de echte Panchen Lama is. In 1995 kwam de atheïstische Chinese communistische partij op de proppen met een eigen Panchen Lama: Gyaltsen Norbu. Bedoeld om het gezag en autoriteit van de Dalai Lama te ondermijnen

De Dalai Lama zei op de hoogte te zijn van de Chinese rapporten maar vindt dat meer bewijs nodig is om ze geloofwaardig te laten zijn. De Dalai Lama heeft de Britse premier David Cameron niet ontmoet tijdens dit bezoek, een maand voordat de Chinese president Xi Jinping zijn eerste officiële bezoek aan Groot-Brittannië brengt. Een ontmoeting tussen Cameron en de Dalai Lama in 2013 veroorzaakte een diplomatiek incident tussen Groot-Brittannië en China.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk