Waarschijnlijk islamitische vrijheidsstrijders hebben vrijdag voor veel onrust gezorgd in de vier zuidelijke provincies van Thailand. Er wordt melding gemaakt van honderden incidenten.
In het gebied zijn vijf bomaanslagen gepleegd, nepbommen geplaatst, Thaise vlaggen verbrand en Maleisische vlaggen geplaats. Zes Thaise militairen raakten gewond bij de bomaanslagen in Narathiwat. Er zijn geen arrestaties verricht.
Gisteren was het vijftig jaar geleden dat een eind kwam aan de Britse overheersing van het buurland Maleisië. Op die dag werd ook Bersatu, ook bekend als de MPRMP (counsil of the muslim people of Pattani) afscheidingsbeweging opgericht. De beweging strijdt voor een door moslims gedomineerd zuiden van Thailand. Veel dorpen worden verlaten door de Thai, boeddhistische tempels raken verlaten.
Critici zeggen dat het Thaise leger onvoldoende was voorbereid op het geweld en de onrust van gisteren. Donderdagavond was al gewaarschuwd voor aanvallen. Volgens Panitan Wattanayagorn, politicoloog aan de Chulalongkorn universiteit, is het zonneklaar dat de autoriteiten volledig gefaald hebben om een strategie te ontwikkelen die helpt het geweld in het zuiden de kop in te drukken. ’Dit waren goed gecoördineerde aanvallen. Het is niet gemakkelijk om die in zo’n korte tijd uit te voeren. Daar komen veel mensen en voertuigen aan te pas. Waarschijnlijk konden die ongemerkt de controleposten van het leger passeren.‘
Bronnen: Thaise media.
Iman Bakker zegt
de woorden moslim en geweld zijn non-compatible,moslim is een arabisch woord voor iemand die zich overgeeft aan God,’t goede,vergelijkbaar met iemand die streeft naar Verlichting,er zijn natuurlijk mensen die ’t als een label gebruiken,’t in een hokje stoppen van mensen is echter niet van deze tijd waarin we ons menszijn ontdekken,de verbondenheid van alles en iedereen
Joop Hoek, redactie BD zegt
Dank je wel voor je reactie, Iman Bakker. De redactie van het BD voelt zich met iedereen verbonden, zonder enige uitzondering. Wij verafschuwen discriminatie en geweld. Wij hanteren in onze berichtgeving de term moslim omdat die in de internationale berichtgeving over de afschuwelijke gebeurtenissen in Birma ook wordt gebruikt. Wij willen er niemand mee kwetsen.