Een Tibetaanse dorpsoudste die in een Chinese gevangenis werd vastgehouden voor zijn rol in de protesten tegen een Chinese goudmijn, is na veertien maanden gevangenschap, op 17 juli 2015, in een ziekenhuis in Lhasa overleden. De omstandigheden waaronder Lobsang Yeshi is gestorven zijn niet bekend, zo meldt Radio Free Asia op basis van bronnen. Yeshi was tot een celstraf van twee jaar veroordeeld wegens deelname aan een protest tegen Chinese mijnbouw.
Volgens relaties van de man was hij in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen aan het hoofd, ontstaan door marteling. Geen van de nabestaanden en vrienden van Lobsang Yeshi werd toegestaan om het lichaam te zien. Tenslotte werd alleen een boeddhistische monnik tot de overledene toegelaten en boeddhistische rituelen uit te voeren. Lobsang Yeshi werd gecremeerd op 21 juli, twee van zijn broers mochten de crematie bijwonen.
Tibetaanse gebieden binnen China zijn een belangrijke bron van mineralen die nodig zijn voor de economische groei van China. Mijnbouw heeft geleid tot frequente protesten van Tibetanen die Chinese bedrijven beschuldigen van het verstoren van hun geestelijke rust, het plunderen van het gebied en vervuilen van het milieu en het vullen van de eigen zakken.