De spreekbuis van de Chinese volksrepubliek, het staatspersbureau Xinhua, blijft onverminderd de aandacht richten op de Dalai Lama. Het schrijft dat ‘op de leeftijd van tachtig de Dalai Lama eens te meer het middelpunt is van controverses, protesten en klachten over hem en zijn kliek’ in China en elders. Juist deze week uitte de Tibetaanse regering in ballingschap de wens dat de dialoog met de Chinese regering over de toekomst van Tibet zal worden voortgezet.
Xinhua maakt melding van een demonstratie van zogenoemde Shugden boeddhisten, afgelopen maandag in Californië, waar de verjaardag van de Dalai Lama werd gevierd. Ze eisten van de spirituele Tibetaanse leider het toestaan van ‘religieuze vrijheid’ en te stoppen met liegen. Dorje Shugden is een Tibetaanse godheid die in 1996 door de Dalai Lama in de ban is gedaan. Boeddhisten die nog wel de Shugden vereren voelen zich ontheemd, monniken in de Gelugpa traditie van de Dalai Lama moeten hun kloosters verlaten. De demonstranten in Californië presenteerden ook het boek ‘The False Dalai Lama’ in een poging om, wat Xinhua noemt, ‘het gekonkel met een politieke mind achter zijn -de Dalai Lama- media-vriendelijke glimlach en soundbites’ zichtbaar te maken. Soortgelijke protesten werden ook gemeld in Zwitserland en Denemarken.
Het staatspersbureau maakt ook melding van pogingen van de politieke omgeving van de Dalai Lama om in China zijn invloed te vergroten. Volgens rapporten van het China Tibetologie Research Center, heeft ‘de kliek haar pogingen opgevoerd om geld in te zamelen voor verjaardagvieringen van boeddhisten op het Chinese vasteland’ om zo haar invloed te vergroten.
De analisten van het centrum melden een ‘daling van de wereldwijde populariteit van de Dalai Lama’, zo stelt Xinhua. Het persbureau maakt melding van bijeenkomsten, waarin de Dalai Lama herhaaldelijk het cultiveren van universeel en onbevooroordeeld mededogen benadrukte, die zelfs tot aan vijanden kan worden uitgebreid. Xinhua: ‘De lastige vraag hier is wanneer hij stopt met het cultiveren van vooroordelen tegen China en zijn obsessie met de privileges in het feodale Tibet zal loslaten’.
Bron Xinhua.
duckaert paul zegt
hoe kan je jezelf boeddhist noemen ,, het woordje altruïsme begrijpen tot in de kern en zo,n uitspraken doen tegen de dalai lama ,,,, waarom blijven we maar steeds oordelen ,,waarom is er zo veel ellende in de wereld? laat ons daar even bij stilstaan en proberen te overdenken zonder oordeel te vellen ,,, dit is mijn beschijden mening over dit artikel ,,, groetjes paul
kees moerbeek zegt
Heb je het over de redactie of over het staatspersbureau Xinhua, Paul Duckaert?
De redactie geeft feitelijk een bericht van Xinhua weer, met als kop ‘Toenadering tussen China en Dalai Lama’. Terwijl de DL recentelijk nog aangaf in gesprek te willen, geeft het regime aan hiervoor doof te zijn.