Het eerste bezoek van de Birmese icoon Aung San Suu Kyi aan China is spectaculair maar de Chinese staatsmedia besteden er weinig aandacht aan. De politica maakt een reis door China en sprak gisteren met de Chinese president Xi Jinping.
De ontmoeting is niet alleen belangrijk voor China, maar ook voor Aung San Suu Kyi. Als zij erin slaagt de steun te verwerven van de Chinese leiders zal dat ook haar politieke ambities in Birma ondersteunen. In november zijn er democratische verkiezingen in Birma. Ook in een ander opzicht is het bezoek opzienbarend. Birma is een overwegend boeddhistisch land. China is de bezetter van het eveneens boeddhistische Tibet. Door vele mensenrechten- en boeddhistische organisaties is er wereldwijd kritiek op de politiek en onderdrukking van China van de Tibetaanse bevolking. China noemt de Dalai Lama een ‘boeddhistische wolf in schaapskleren’.
De politica zelf ligt onder vuur omdat zij zich, ondanks druk van onder andere Barack Obama, Dalai Lama en bisschop Desmond Tutu, niet uitspreekt over het afslachten en verjagen van de Rohingya moslimminderheid door extremistische boeddhistische monniken en burgers in haar land, omdat dat haar populariteit en stemmen kan kosten.
Aung San Suu Kyi kwam woensdagmiddag al aan in Peking, maar het duurde tot laat in de avond voordat de staatsmedia melding maakten van een ontmoeting met een hoge ambtenaar van de communistische partij, Wang Jiarui. Er zijn weinig details over de bespreking bekend gemaakt. Volgens Xinhua, het Chinese staatspersbureau, hebben Aung San Suu Kyi en Wang “van gedachten gewisseld over de betrekkingen tussen de twee partijen.” Wang is het hoofd van de internationale afdeling van de communistische partij van China.