Samen met Birmese boeddhistische activisten hebben Rohingya moslims, die in Birma (Myanmar) door boeddhistische extremistische monniken vervolgd worden, in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gedemonstreerd tegen het beleid van de Birmese regering. Ze riepen op tot onmiddellijke beëindiging van de gewelddadige repressie tegen de studentendemonstranten in Birma. Het is vrij uniek dat de twee groeperingen gezamenlijk optrekken. Gewoonlijk mengen ze zich niet in Birmese aangelegenheden.
De Chin National Front en de leiders van de ‘88 generation’ eisten de onmiddellijke vrijlating van de meer dan honderd studenten die in hechtenis zijn genomen na botsingen met de politie in Birma. De studenten willen dat met de regering gemaakte afspraken over onder meer onderwijshervorming en onderwijs in de landstaal van de leerlingen worden nagekomen. Boeddhistische organisaties in Birma zijn daar fel op tegen. De demonstratie was een dag voordat de Birmese president Thein Sein een bezoek brengt aan Maleisië.
De Rohingya gemeenschap veroordeelt het geweld tegen de demonstranten in Birma. Er wonen meer dan 80.000 Rohingya-moslims in Maleisië, voornamelijk uit Birma afkomstige vluchtelingen. Ze voelen zich een onderdeel van de Birmese gemeenschap en eisen stemrecht om het democratisch proces in Birma te kunnen ondersteunen. Volgens de hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN (UNHCR), zijn er meer dan 130.000 Birmese vluchtelingen in Maleisië en ongeacht hun etnische achtergrond, voelen velen daarvan zich niet veilig in Maleisië.
Bron BNN.