Tsering Woeser, een in Peking wonende bekende Tibetaanse schrijver en activist, is geschokt omdat Facebook onlangs een van haar berichten en een video over een zelfverbranding in Tibet verwijderde.  De verwijdering vindt plaats nadat Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, in China met de autoriteiten gesprekken voerde over de censuur op internet.

Facebook zegt dat Facebook lange tijd een plek was waar mensen (ongehinderd) dingen en ervaringen konden delen. Soms gaat het om gewelddadige ervaringen en video’s. De organisatie zegt consumenten meer zeggenschap te willen geven over de inhoud die ze zien. Facebook zegt op dit moment niet over tools te beschikken om kijkers van tevoren te waarschuwen tegen geweld in video’s, waardoor niets anders rest dan de inhoud te verwijderen. Woeser zegt niet te kunnen beoordelen of er politieke overwegingen achter het verwijderen zitten.

Woeser: ‘Vanaf 2008 ben ik actief op Facebook en dit is de eerste keer dat er een post van mij is verwijderd. Facebook heeft nu een kleine secretaris,’ verwijzend naar een politieke censuur. Woeser beschikt over een verklaring van Facebook  waarin staat dat haar post is verwijderd omdat deze niet “voldoet aan de richtlijnen van Facebook”. Gebruikers van het netwerk kunnen bij de organisatie klagen over de inhoud van posts.

De post waarnaar wordt verwezen betreft een bericht en video over en van de zelfverbranding van de 38-jarige Tibetaanse monnik Pawo Kälsang Yeshi, de 142e sinds 2009, eerder deze week.

Bron BNN

 

Categorieën: Mensenrechten, Nieuws, Politiek
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Activiste Woeser geschokt door verwijdering post van Facebook

  1. Maxim schreef:

    Facebook is een advertentieplatform waarbij de gebruikers informatie aanleveren om de advertenties zo persoonlijk mogelijk te maken. (De meeste gebruikers zullen daar niet bij stilstaan.) Ruzie met de grootste economie ter wereld is gewoon ‘bad for business’.

Menu