De autoriteiten in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan houden sinds 23 juli de in Peking wonende kunstenaar en activist Hua Yong vast, die een vrouw die naar een psychiatrisch ziekenhuis werd gestuurd vanwege het met inkt besmeuren van een poster met de beeltenis van president Xi Jinping, te hulp schoot. Na zijn arrestatie is Hua Yong weer vrijgelaten maar staat onder huisarrest en mag geen contact met derden hebben.

De kunstenaar werd gearresteerd omdat hij contact zocht met Dong Yaoqiong, een vrouw in Sjanghai, die naar haar protest werd opgesloten in het psychiatrisch ziekenhuis in de provincie Hunan. Zo meldt Radio Free Asia (RFA) op basis van bronnen. Een bron zegt dat Hua momenteel in een bergachtig gebied op de grens tussen Yunnan en de Tibetaanse Autonome Regio van Tibet wordt vastgehouden, maar zijn juiste verblijfplaats is niet bekend. Hua wordt 24 uur per dag bewaakt door politieagenten.

De tot psychiatrisch patiënt verklaarde Dong had een live-video van zichzelf gestreamd en inkt gespat op de propagandaposter van de Chinese Communistische Partij uit protest tegen de wat zij noemt autoritaire tirannie. In de video spettert Dong inkt over het beeld van Xi op de poster en schreeuwt slogans waarmee ze protesteert tegen brainwashing. In het ziekenhuis wordt ze volgens RFA nauwlettend bewaakt door de staatsveiligheidspolitie.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk