De niet nader bij naam genoemde abt van de Guangfu tempel in het Chinese Wuning, wordt er van verdacht een 59-jarige vrouw met een mes te hebben gedood nadat het slachtoffer aan de abt geleend geld terug vroeg. Het misdrijf vond volgens een getuige in de tempel plaats, zo meldt het Chinese televisiestation Jiangxi.
De steekpartij met dodelijke afloop vond afgelopen zaterdag plaats. De vrouw klampte de abt aan en vroeg haar uitgeleende geld, een bedrag van omgerekend 1138 Amerikaanse dollars, terug. Behalve de vrouw zouden alleen de abt en een monnik in de tempelruimte aanwezig zijn geweest. Een schoonzoon van het slachtoffer zegt dat hij de abt over het bebloede, op de grond liggende lichaam van de vrouw gebogen zag staan, met een mes in de hand. De verdachte is door de lokale politie gearresteerd, verder onderzoek vindt plaats.
Het gewelddadig incident geval heeft velen in China geschokt. Ze zien het als een vorm van sociale afbraak en morele instorting. Zeker in dit geval waarbij een boeddhistische monnik is betrokken-wiens leven wordt verondersteld te zijn gewijd aan het cultiveren van compassie en spirituele verlichting. Op sociale media wordt druk gespeculeerd over het moreel in Chinese boeddhistische kloosters. ‘Een monnik heeft gewoon een baan. Tijdens het werk gaat het prima, maar erna gaan ze gokken, huren prostituees in, en maken ze zich schuldig aan oplichting en stelen’, verwoordt internetgebruiker Liyuanquanquan zijn gevoel.
Regelmatig komen in de verschillende boeddhistische landen schandalen in de openbaarheid waarbij boeddhistische monniken zijn betrokken. In China doken geruchten op van boeddhistische monniken die in seksschandalen waren verwikkeld. In 2011, werd Shi Yongxin, de abt van de Shaolin Tempel in de Chinese provincie Henan, bekritiseerd omdat hij tenminste 3 miljard dollar in deposito’s op buitenlandse bankrekeningen zou hebben vastgezet. En villa’s in eigendom zou hebben in de Verenigde Staten en Duitsland. De beweringen zouden gedaan zijn door de zijn volgelingen, maar zijn niet bevestigd. De tempel ontkende de beschuldigingen, maar Shi annuleerde het jaar daarop zijn optredens op verschillende belangrijke boeddhistische activiteiten in China.
Op Chinese websites worden baantjes als monnik aangeboden, met een dagelijkse werktijd van acht uur, en voeding en huisvesting en een vast inkomen. Dat generen de monniken in de tempels door geld aan toeristen te vragen om wierook te branden en rituelen uit te voeren. Ook de tempels worden daar beter van. Toeristen moeten soms entreegeld betalen en kopen dure wierookstokjes en andere snuisterijen om zogenoemd de tempel draaiend te houden.