De Chinese autoriteiten hebben toegestaan dat de crematie van de twee weken geleden in Chengdu vermoorde tulku Akong rinpoche (73)  in een klooster in Tibet, waar hij op vierjarige leeftijd werd ingewijd als monnik,  plaats zou vinden. De crematie was een indrukwekkende gebeurtenis die werd bijgewoond door een groot aantal binnen het Tibetaans boeddhisme belangrijke monniken.

Waarnemers zeggen dat de locatie geschikt was om in aandacht afscheid te nemen van de tulku. Als zijn lichaam naar het boeddhistisch klooster  Samye Ling  in Schotland zou zijn gebracht, waar hij woonde, zou dat veel meer aandacht hebben gekregen.

Akong rinpoche werd samen met een neef en een chauffeur in Chengdu omgebracht door drie mannen. De tulku verbleef in die stad vanwege fondsenwerving voor goede doelen. De arrestanten hebben verklaard dat er een geschil was ontstaan over geld. Een van de verdachten zou een beeldhouwer zijn, die ooit in het klooster van de tulku werkte. Akong stierf volgens een verklaring van zijn orde omdat hij zijn fondsen voor activiteiten vanuit zijn klooster in Schotland verdedigde.

Volgens waarnemers was Akong een van de weinige Tibetaanse boeddhistische monniken die van de Chinese overheid toestemming had gekregen om vrij door China te reizen. Dat is opmerkelijk omdat Akong  met zijn vlucht uit Tibet naar India aanvankelijk de Chinese autoriteiten trotseerde.

Bron The Times of India.

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk