De Dalai Lama krijgt voor zijn verjaardag op 6 juli een door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan samengesteld en bedacht schilderij ‘Made in China’. Het werk is in delen door zestien kunstenaars in China gemaakt, zonder dat ze wisten waar ze mee bezig waren. Airco stelde het in Nederland samen. Vanmorgen overhandigde ze aan de Dalai Lama in het Parkhotel in Rotterdam een reproductie van het schilderij.
Het originele 16-delige schilderij, dat 120×160 cm groot is, zal de Dalai Lama worden aangeboden door International Campaign for Tibet, de Tibet Support Group en het internationale United Nations for a Free Tibet. Zij zullen het schilderij naar Dharamsala sturen of het persoonlijk aan de Dalai Lama aanbieden. In het Kunstfort Asperen in Acquoi hangt een op dezelfde wijze vervaardigd exemplaar, maar dan met een afmeting van vier bij drie meter. Het maakt onderdeel uit van de expositie Boeddha in de Linie, waaraan Airco Caravan in maart dit jaar deelnam.
Airco Caravan, een flamboyante kunstenares, vindt het een grote eer dat ze vanmorgen de Dalai Lama mocht ontmoeten en haar werk onder zijn aandacht brengen. Vanuit de trein naar Amsterdam geeft ze een eerste reactie aan het BD.
‘Het was heel bijzonder, ik zweef nog een beetje, zogezegd. Tsering Jampa (directeur van de ICT, de International Campaign for Tibet) had de ontmoeting geregeld. Ik had een kleine reproductie bij me van het portret ‘Made in China’. Ik stond dus met een beetje slappe knieën en klamme handen in de lobby van het hotel. Op een gegeven moment gingen de beveiligingsmensen druk doen, mensen wegsturen en in hun oortjes praten, en toen wisten we dat His Holiness naar beneden zou komen! En daar was hij! Wat een speciaal moment. Hij zag me meteen staan, hij zei lachend “Ah, all red!”, terwijl hij naar mijn haar, kleding en voeten wees. Tsering vertelde in het Tibetaans kort even aan de Dalai Lama hoe het schilderij tot stand is gekomen. Hij vond het mooi, legde zijn hand op mijn arm en zei “Thank you”.
De Amsterdamse beeldend kunstenaar Airco Caravan liet via Nederlandse bedrijven in Chinese schilderateliers in China, delen van het gelaat van de Dalai Lama maken. De een schilderde een oor, de ander een mond zonder dat de kunstenaar op de hoogte was van het geheel. Een afbeelding van de spirituele leider van Tibet is in Tibet en China streng verboden is. Eenmaal afgeleverd in Nederland monteerde Airco de zestien doeken een elkaar, zodat een portret ontstond van de Dalai Lama.
Vorig jaar, op de verjaardag van de Dalai Lama, toonde Airco het grote doek bij de Chinese ambassade in Den Haag, waar in aanwezigheid van onder andere Tsering Jampa het personeel van de Chinese ambassade in Den Haag een verjaardagstaart zou worden aangeboden.
Het nog grotere werk Made in China is nog drie weken te zien in Kunstfort Asperen. Voor meer informatie Bezoek ook de Facebookpagina voor actuele informatie over het unieke project Boeddha in de Linie.
In de maanden maart en april 2014 verbleven vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel. Ze werkten in het atelier en sliepen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gingen ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi… De boeddhistische omroep en het Boeddhistisch Dagblad volgden dit experiment op de voet. Op 14 september 2014 zendt de omroep een documentaire uit over dit unieke project.
Op 10 mei opent de expositie Boeddha in de Linie in Kunstfort Asperen. Vanaf zondag elf mei is de expositie te zien voor het publiek. In woord, beeld en film wordt duidelijk wat het verblijf tussen de bunkers en de rivier met de vier kunstenaars heeft gedaan. Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Het kwaad, de woede en de agressie zijn in dit experiment naar boven gekomen in het werk van Airco Caravan. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken stortte zich op de bron van het leven. In de installatie met Walnootbomen en Wilgen lijken de walnoten aan een infuus te groeien.
Elisabeth ter Borg zegt
Wat een geweldig bericht dat de DL ook tijd maakt voor dit soort initiatieven!! Het doet mij denken aan de 100 jarige man…
Joop Ha Hoek zegt
Het mooie hiervan is dat wie twijfelde of de Dalai Lama wel bij het project Boeddha in de Linie aanwezig zou zijn, ongelijk heeft gekregen. Via een U-bocht was hij toch in het Kunstfort Asperen, waar zijn grote portret hangt.