Logo Amnesty International

Logo Amnesty International

Amnesty International is een handtekeningenactie begonnen om de prominente Tibetaanse monnik Karma Tsewang (38), die op 6 december vorig jaar  in Chengdu, Zuidwest China, werd aangehouden op verdenking van het ‘in gevaar brengen van de staatsveiligheid’ vrij te krijgen. Zestien van zijn aanhangers werden opgepakt nadat ze opriepen tot zijn vrijlating. Ze hebben geen toegang tot advocaten en lopen het risico op foltering.

Karma Tsewang is de abt (Khenpo)uit het Gongya Klooster in de gemeente Nangqian (Nangchen), de Tibetaanse Autonome Prefectuur Yushu, in de provincie Qinghai. Hij werd op 6 december in Chengdu, in de provincie Sichuan, opgepakt door openbare veiligheidsofficieren uit de prefectuur Changdu (Chamdo) in de Tibetaanse Autonome Regio, terwijl hij op zakenreis was. Zijn advocaat Tang Tianhao deelt mee dat hij wordt vastgehouden op verdenking van ‘het in gevaar brengen van de staatsveiligheid’, maar waar het om zou kunnen gaan, is niet bevestigd. Hij wordt momenteel vastgehouden op een onbekende locatie in Changdu.

Na Karma Tsewang’s arrestatie ondertekenden 4000 mensen, onder wie andere Tibetaanse monniken, een petitie waar zij zijn vrijlating eisten. Op 10 december hielden meer dan 600 mensen, waaronder monniken uit het Gongya Klooster, een twee uur durende demonstratie in Nangqian, tijdens welke zij spandoeken met foto’s van Karma Tsewang omhoog hielden en slogans zongen, waarin zij opriepen tot zijn vrijlating. Ambtenaren van de provincie Nangqian bedreigden de monniken, die deelnamen aan de demonstratie, en waarschuwden hen dat Karma Tsewang een nog strengere straf zou krijgen, als ze hun protesten niet zouden staken. Ondanks het stoppen van de demonstratie werden op 20 en 21 december zestien monniken aangehouden.

Op 23 december ging de advocaat van Karma Tsewang naar Changdu, maar de lokale politie weigerde hem toe te laten tot de monnik. Ambtenaren van de provincie Nangqian waarschuwden de familie van Karma Tsewang en die van de andere vastgehouden monniken om geen advocaten in te huren, of ze zouden zelf worden opgesloten.

Karma Tsewang staat in de Tibetaanse gemeenschap bekend om zijn werk voor het bevorderen van de Tibetaanse taal en cultuur en voor zijn noodhulpwerk bij rampen, met name na de aardbeving in de gemeente Yushu, in de provincie Qinghai in 2010, waarbij meer dan 2.000 mensen stierven.–

Karma Tsewang is een prominente Tibetaanse monnik uit het Gongya Klooster in de provincie Nangqian in de Tibetaanse Autonome Prefectuur in de provincie Qinghai. Het Gongya klooster is een belangrijk klooster in Nangqian met 300 monniken, 200 nonnen en 100 jonge monniken. Het klooster houdt het jaarlijkse de Grote Gebed Puja voor Wereldvrede, welke elk jaar tienduizenden Tibetaanse boeddhistische aanhangers trekt.

Sinds de massale Tibetaanse protesten van 2008 tegen de Chinese overheersing, heeft de Chinese overheid de repressie in Tibetaanse gebieden opgevoerd en ingrijpende militaire en beveiligingsmaatregelen aan de lokale bevolking opgelegd. De autoriteiten blijven Tibetanen ook onderwerpen aan “patriottische heropvoeding”, welke hen dwingt om de Dalai Lama af te zweren en hun uitdrukkelijke steun voor de Chinese Communistische Partij uit te spreken. Tibetaanse monniken zijn een voornaam doelwit geweest tijdens deze hardhandige repressie. Volgens International Campaign for Tibet hebben uit protest tegen deze repressie 125 Tibetanen zichzelf tussen  27 februari 2009 en 19 december 2013 in brand gestoken.

Meer over deze actie is te vinden op de site van Amnesty International.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu