De afgelopen week zijn in Shamchu in Tibet vijftien Tibetanen opgepakt ómdat ze de vrijlating eisten van de schrijver Tsültrim Gyaltsen en zijn vriend Yugyal. Zo meldt Radio Free Asia (RFA).

Veiligheidstroepen schieten traangasgranaten af op betogers. Foto Tibetaanse regering in ballingschap.

Veiligheidstroepen schieten traangasgranaten af op betogers. Foto Tibetaanse regering in ballingschap.

Tsültrim Gyaltsen werd gearresteerd op 11 oktober, en Yugyal, een voormalige politieagent, de volgende dag. Dorpelingen zeggen dat hun verzoeken om de vrijlating van de twee door lokale ambtenaren zijn genegeerd. Zelfs na het indienen van verzoekschriften kregen zij geen antwoord.

Onbekend is Gyaltsen en Yugal worden vastgehouden. De Chinese autoriteiten beschuldigen Gyaltsen van het plegen van ‘separatistische’ acties en spreken van roekeloos gedrag als studenten en en dorpelingen protesteren tegen de activiteiten van de autoriteiten in Driru. De politie doorzocht de woning van Gyaltsen en nam computers, boeken en mobiele telefoons in beslag.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Vijftien Tibetanen in Tibet opgepakt na protestactie

  1. Wobbe schreef:

    De Chinese autoriteiten hebben reisbureaus meegedeeld dat buitenlandse toeristen niet meer in Tibet zullen worden toelaten. Dat vernam het persagentschap AFP van een werknemer van een reisbureau in Lhasa. Een hotel in de stad en drie agentschappen die reizen organiseren naar de naburige Chinese provincie Sichuan bevestigen het bericht. Een medewerker van een jeugdherberg vertelde dat twee buitenlanders is gesommeerd om Tibet te verlaten. De maatregel zal minstens tot 1 april volgend jaar van kracht blijven.
    Touristen dürfen nicht mehr nach Tibet