Dang Qingfu, directeur van de school en plaatselijke secretaris van de Communistische Partij, is te zien terwijl hij een jonge student herhaaldelijk slaat en schopt. (Tibet Actie Instituut) Incident op kostschool schendt rechten van etnische minderheden, zegt expert.
Er is een verontrustende video opgedoken waarop te zien is hoe een leraar een Tibetaanse leerling slaat, neerduwt en aan zijn oor trekt voor de ogen van andere leerlingen die verzameld zijn op wat een sportveld lijkt te zijn. De video, die geen geluid bevat, is opgenomen in een rapport dat op 16 december is vrijgegeven door het Tibet Action Institute, een belangenorganisatie die is gevestigd in Noord-Amerika. Het incident werd gefilmd op of voor 18 november, volgens bronnen van de rechtengroep.
Het instituut identificeert de leraar als Dang Qingfu, het schoolhoofd van een internaat voor Tibetaanse studenten genaamd Tsokhyil Township Ethnic Boarding Primary School in de Tibetaanse autonome prefectuur Tsolho, in de Chinese provincie Qinghai. Dang is ook de plaatselijke secretaris van de Communistische Partij, aldus het instituut.
Niet delen
De videobeelden van het incident werden gedeeld met de oudervereniging van de school en werden ook online geplaatst, waar ze viraal gingen. Tibetanen mochten de beelden later echter niet meer delen. China heeft veel van dit soort internaten voor Tibetaanse studenten, waar ze alleen les krijgen in het Mandarijn en niet in hun moedertaal Tibetaans.
Tibetaanse voorstanders zien deze scholen als onderdeel van bredere overheidsinspanningen om het gebruik van de Tibetaanse taal uit te roeien en “patriottisch onderwijs” af te dwingen, dat voorschrijft dat liefde voor China en voor de heersende Communistische Partij moet worden opgenomen in werk en studie voor iedereen.
Vervolgen
De school beweert dat er een onderzoek loopt naar de directeur, maar dat hij nog steeds in functie is. Het Tibet Action Institute heeft opgeroepen om Dang onmiddellijk uit zijn functie te ontheffen en hem te vervolgen. Gyal Lo, een onderwijssocioloog aan het Tibet Action Institute vertelde Radio Free Asia dat het incident een ernstige schending was van de mensenrechten, etnische rechten en de rechten van kinderen. Maar hij zei dat het moeilijk is om Chinese functionarissen verantwoordelijk te houden in Tibetaanse gebieden, omdat lokale overheden consequent beleid uitvoeren dat in strijd is met hun eigen grondwet. “Ik denk niet dat de Chinese regering dit als rassendiscriminatie tegen Tibetanen zal beschouwen en dit soort schooldirecteuren zal onderzoeken en straffen,” zei hij.
Zelfmoordpoging
In de afgelopen maanden zijn er berichten aan het licht gekomen over mishandeling van Tibetaanse kinderen op deze door de overheid beheerde kostscholen. In september berichtte Radio Free Asia dat vijf jonge Tibetaanse voormalige monniken die gedwongen waren om naar een door de overheid bestuurd internaat in het district Zungchu in Sichuan te gaan, een zelfmoordpoging hadden gedaan omdat ze het “ondraaglijk” vonden om in de school te verblijven, waar ze naar eigen zeggen werden gediscrimineerd, geslagen en van goed voedsel verstoken bleven.
In oktober vernam RFA van bronnen dat honderden jonge Tibetaanse boeddhistische monniken die onder dwang waren overgeplaatst van een gesloten boeddhistische kloosterschool naar door de overheid gerunde kostscholen in het district Ngaba in Sichuan, werden vastgehouden in ‘gevangenisachtige omstandigheden’ in de scholen.