De Amerikaan Nicholas Vreeland is met ingang van 6 juli door de Dalai Lama benoemd tot abt van het Rato klooster in Zuid-India, een van de belangrijkste klooster in het Tibetaans boeddhisme. De Dalai Lama heeft Vreeland de opdracht mee gegeven een ‘brug te slaan tussen de Tibetaanse traditie en de westerse wereld.’

De Amerikaan is de eerste westerling die de eer te beurt valt om zo’n hoge positie te bekleden. Hij is nu directeur van het Tibet Center in New York. Vreeland vertelde in het PBS-programma ‘religie & ethiek NewsWeekly’ dat het de wens van de Dalai Lama is om moderne westerse ideeën in te brengen in het klassieke kloostersysteem van de Tibetaanse traditie. Er moet en frisse wind waaien binnen deze instellingen, zei Vreeland.

Vreeland is fotograaf van beroep en is een kleinzoon van Diana Vreeland, de legendarische journaliste van Vogue magazine. Tot de ontdekking van het boeddhisme was hij verbonden aan verschillende topstudio’s. Hij is geboren in Zwitserland, woonde als zoon van een diplomaat in Duitsland en Marokko. Zijn grootmoeder zorgde ervoor dat hij kon werken met beroemde fotografen, onder wie Richard Avedon. In 1977 introducerde Averon’s zoon John Vreeland bijKhyongla Rato Rinpoche, oprichter van het Tibet Center.

In 1979 werkte Vreeland in India, in het hoofdkwartier van de Daila Lame in Dharamsala, waar hij de geestelijk leider ook ontmoette. Zes jaar later werd de Amerikaan tot boeddhistisch monnik gewijd. Hij studeerde in het klooster waar hij nu abt van gaat worden. Het origineel van het klooster is eind 14e eeuw in Tibet gebouwd, maar is in India opnieuw gesticht. Vreeland blijft ook als directeur verbonden aan het Tibet Center in New York.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk