International Campaign for Tibet (ICT) heeft in een recent rapport gewezen op de ‘ernstige problemen’ waarmee Tibetaanse gebruikers worden geconfronteerd op platforms als Douyin en andere prominente Chinese sociale mediakanalen als gevolg van een ‘systematische censuur’ van Tibetaanse inhoud. In het rapport staat dat deze platforms deel uitmaken van een bredere strategie van Peking om de Tibetaanse taal en cultuur te ondermijnen ten gunste van het Mandarijns.
Ondanks beweringen van de Chinese autoriteiten dat ze minderheidstalen ondersteunen, waaronder Tibetaans, is er geen officiële erkenning of reactie op protesten van Tibetanen over deze discriminerende praktijken, aldus ICT. Volgens de International Campaign for Tibet stuiten Tibetanen die online handel drijven en communiceren op aanzienlijke belemmeringen, zoals geblokkeerde livestreams en commentaar in het Tibetaans.
Medische gevolgen
Deze censuur beperkt hun mogelijkheden om vrij online te gaan ernstig. Zelfs Tibetaanse medische professionals ondervinden de gevolgen, omdat ze niet effectief in het Tibetaans met patiënten kunnen communiceren vanwege taalbeperkingen die worden opgelegd door platforms als Douyin.
Het rapport onderstreept dat deze acties deel uitmaken van een doelbewuste poging om de dominantie van het Mandarijn te versterken en tegelijkertijd de Tibetaanse culturele expressie te onderdrukken. Dit is in tegenspraak met officiële beweringen over het respecteren van talen van etnische minderheden en suggereert dat de overheid medeplichtig is aan het afdwingen van beleid dat de Tibetaanse taalrechten ondermijnt, ondanks grondwettelijke bescherming. Deze situatie geeft aanleiding tot bredere bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting en het behoud van cultuur in Tibet, en weerspiegelt de voortdurende strijd van Tibetaanse voorvechters zoals Tashi Wangchuk, die blijven pleiten voor taalrechten temidden van repressie.
ICT verklaarde verder dat de strenge censuur en het monitoren van Tibet-gerelateerde inhoud op sociale mediaplatforms zoals Douyin een systematische aanpak weerspiegelen om verhalen te controleren en afwijkende stemmen het zwijgen op te leggen, in overeenstemming met de bredere doelstellingen van de Chinese Communistische Partij.
Mondiale onderdrukking
Deze onderdrukking strekt zich uit over de hele wereld, zoals blijkt uit gevallen waarin platforms zoals TikTok worden gebruikt om Tibetaanse gemeenschappen in het buitenland lastig te vallen, wat de internationale impact van dit restrictieve beleid benadrukt. De voortdurende beperkingen op het gebruik van de Tibetaanse taal online en het gebrek aan officiële reacties op grieven benadrukken een verontrustend patroon van verwaarlozing en onderdrukking. Deze situatie geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de toekomst van de Tibetaanse culturele identiteit en het taalkundig erfgoed onder Chinees bestuur, voegde het rapport eraan toe.
Beperkingen
In de Tibetaanse regio heeft de Chinese regering een tweetalig onderwijsbeleid bevorderd, waarbij het Mandarijn-Chinees steeds meer wordt benadrukt in plaats van het Tibetaans. Dit beleid heeft ertoe geleid dat het Mandarijn op veel scholen de primaire onderwijstaal is geworden, waardoor het onderwijs in de Tibetaanse taal aan belang heeft ingeboet. Er zijn meldingen van beperkingen op het onderwijzen van de Tibetaanse taal op scholen boven een bepaald niveau, met name op instellingen voor hoger onderwijs. Dit beperkt de mogelijkheden voor de ontwikkeling van de Tibetaanse taal en hoger onderwijs in het Tibetaans. Volgens berichten oefent de Chinese regering strenge controle uit op schoolboeken en publicaties in Tibetaanse gebieden, om ervoor te zorgen dat het materiaal in overeenstemming is met door de staat goedgekeurde verhalen en ideologieën. Deze controle strekt zich uit tot inhoud met betrekking tot de Tibetaanse taal en cultuur.