De Chinese autoriteiten hebben in Tibet met het oog op de 1 oktobervieringen, de dag van nationale eenheid, de controles in Tibet verscherpt. Er zijn Chinese vlaggen op kloosterdaken bevestigd en monniken worden gedwongen om liederen te zingen die de regerende Communistische Partij verheerlijken, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Tibet Watch deze week.

In aanloop naar de 70ste verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China, worden de Tibetanen ook gedwongen om evenementen bij te wonen die het overheidsbeleid bevorderen en hangen er rollen met foto’s van hogere Chinese communistische leiders van de partij op de muren van privéwoningen, zo meldt Free Tibet in Londen.

Een video van Tibet Watch toont monniken bij een klooster in de Tibetaanse regio Chamdo die met Chinese vlaggen zwaaien en liederen van loyaliteit en dankbaarheid aan het Chinese ‘moederland’ zingen en de beloften doen om nooit van het moederland gescheiden te worden. In een verklaring van 26 september zegt John Jones van Free Tibet dat het een aanval is van de Chinese Communistische Partij op Tibetaanse cultuur, godsdienst en geschiedenis.

De autoriteiten hebben ondertussen beperkingen op bewegingen binnen Tibet ingesteld op de nationale feestdag. Buitenlandse toeristen en andere bezoekers wordt gemaand om het gebied zo spoedig mogelijk te verlaten.

In een vorig jaar opgerichte beweging die gericht is op meer controle van Peking op Tibetaanse boeddhistische kloosters hebben de Chinese autoriteiten nu ook zorgvuldig gekozen monniken ingezet om de standpunten van de Chinese Communistische Partij te leren kennen en te vertegenwoordigen. Het programma maakt deel uit van een campagne van “Sinicization of religion” die tijdens de eerste termijn van de Chinese president Xi Jinping werd gelanceerd.

In het kader van nieuw beleid in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) moeten monniken en nonnen politieke betrouwbaarheid, morele integriteit en de bereidheid tonen om een actieve rol te spelen bij het blokkeren van Tibetaanse protesten tegen het Chinese staatsbeleid, meldt HRW.

Bron RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Boeddhisme, Onderwijs
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Tibet huilt – China als een wurgslang rond de nek van Tibetanen

 1. Joost schreef:

  Het is om te huilen.

 2. Bolletje schreef:

  Eigenlijk heb je hier dezelfde sentimenten.

  De vervolging van moslims. De partijen die vinden dat ‘de islam’ niet past bij ‘ons land’.

  China doet hetzelfde. boeddhisme is achterhaald, dus vervolg ik het. Een extreem autoritaire manier vandoen.

  Ik vind boerka’s eng, dus mag het niet.

  Staten doen dit altijd. Wij vinden iets, dus moet iedereen zich hieraan houden.

  ik hou niet van new age, dus ga ik new age winkels sluiten…Staats logica.

  Ik vind boeddhisme stom, boeddhisme mag dus niet…

  De waarheid is de leugen van de massa

  – Friedrich N