De Chinese autoriteiten moeten stoppen met het gebruik van buitensporig geweld tegen vreedzame Tibetaanse demonstranten. Dat zegt Amnesty International, na een incident op zes oktober, waarbij de politie op demonstranten schoot en zeker zestig Tibetanen gewond raakten. Waarvan sommigen zeer ernstig.
Uit verslagen waarover AI beschikt komt naar voren dat Chinese politieagenten in Diriu in de Tibetaanse autonome regio het vuur openden op een menigte demonstranten. Het is onduidelijk of de politie met scherp schoot of traangasgranaten afvuurde. ‘Het is schandalig dat de politie begint te schieten op mensen die een vreedzame bijeenkomst bijwonen. Dit laatste incident toont aan dat de Chinese autoriteiten niets hebben gedaan om buitensporig geweld door veiligheidstroepen te voorkomen en het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering van Tibetanen niet respecteren’, zegt Corinna-Barbara Francis, Amnesty International onderzoeker die China in haar portefeuille heeft..
Er zijn zelfs meldingen dat sommige van de ernstig gewonden voor meerdere dagen medische zorg is onthouden, een aantal verkeert nog steeds in kritieke toestand. De demonstranten hadden zich verzameld om de vrijlating van een mede-dorpsbewoner te eisen. De man werd op 29 september gearresteerd nadat hij zich had uitgesproken tegen het gedwongen uithangen van de Chinese vlag op huizen en kloosters. Volgens de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet zijn nog eens veertig mensen vastgenomen die dag, van wie sommigen in hechtenis blijven en van anderen de verblijfplaats onbekend is.
Het incident op zes oktober is het tweede in de afgelopen maanden dat veiligheidstroepen het vuur openden op een vreedzame bijeenkomst van Tibetanen. Op zes juli raakten in de provincie Tawu, Sichuan, ten minste tien Tibetanen, die zich hadden verzameld om de Dalai Lama’s verjaardag te vieren, gewond.
Sinds de Tibetaanse massale protesten van 2008 tegen de Chinese overheersing, hebben de Chinese autoriteiten repressieve maatregelen en controle op het doen en laten van de Tibetaanse bevolking in Tibetaanse gebieden opgevoerd. De autoriteiten blijven volgens AI ook Tibetanen vernederen met een ‘patriottische opvoeding’, waarbij de steun aan de Dalai Lama aan de kaak wordt gesteld en mensen de uitdrukkelijke steun voor de Chinese communistische partij moeten uitspreken.
‘In de Tibetaanse regio blijft de situatie gespannen, en de Chinese autoriteiten doen niets om die te verbeteren door de Tibetanen hun meest elementaire rechten te ontnemen. De dagelijkse intimidatie en die vernederende behandeling dienen beëindigd te worden,’ zegt Corinna-Barbara Francis.
Bron Amnesty International.