Boeddhistische bendes hebben gistermiddag tijdens aanvallen op moslims in de zogenoemde Rakhine-staat in het overwegend boeddhistische Birma een 94-jarige moslimvrouw vermoord. Ze staken meer dan zeventig huizen in brand. Het gebeurde enkele dagen nadat de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter tijdens een bezoek aan Birma ernstige kritiek uittte op de mensenrechtensituatie in dat land. De afgelopen dagen zouden al vier moslims om het leven zijn gebracht en meer dan zeventig gewond geraakt.

Het sektarisch geweld van boeddhisten tegen moslims in Birma woedt al anderhalf jaar. Honderden mensen- meest moslims, kwamen daarbij om het leven. Zeker 140.000 mensen moesten vluchten voor hun leven en werden van huis en haard verdreven. Eerst was er geweld tegen moslims in alleen de Rakhine-staat, later breidde het geweld zich uit tot andere delen van Birma. De ongeveer 800.000 moslims in Birma zijn stateloos en worden als uitschot gezien.

Er zijn aanslagen gemeld in verschillende dorpen aan de rand van Thandwe, waar de spanningen tussen beide bevolkingsgroepen al dagen opliepen. De verwachting is dat het aantal slachtoffers zal stijgen. Meer dan zevenhonderd boeddhistische relschoppers, sommigen gewapend met zwaarden, gingen dinsdag volgens de politie de straat op in Thabyuchaing. De bejaarde vrouw stierf te gevolge van steekwonden. Ook in een ander dorp braken gevechten uit en vielen gewonden. Verslaggevers van AP maakten melding van smeulende puinhopen en het afvoeren van gewonden naar ziekenhuizen.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk