Een in Dharamshala, India, gevestigde Tibetaanse NGO in ballingschap, het Tibetan Centre for Human Rights and Democracy, heeft haar jaarverslag over de mensenrechtensituatie in Tibet 2023 uitgebracht.
Zelfs nu China in 2023 een einde heeft gemaakt aan zijn draconische nul-Covid-beleidsmaatregelen, blijven Tibetanen te maken krijgen met escalerend hardhandig optreden tegen de vrijheid van meningsuiting, religie en geloof. Ondanks talrijke oproepen van de internationale gemeenschap om onmiddellijk een einde te maken aan het gedwongen assimilatiebeleid, hebben de Chinese autoriteiten Chinees middelbaar onderwijs op Tibetaanse scholen ingevoerd en lokale verordeningen in Tibetaanse gebieden gewijzigd om het Mandarijn-Chinees te bevorderen.
Beperkingen
Tibetanen worden niet alleen geconfronteerd met beperkingen van hun recht op vrijheid van vergadering, maar ook van het uiten van meningen of kritiek op het repressieve en onrechtvaardige regeringsbeleid, zowel online als offline. Onder het mom van het handhaven van sociale stabiliteit oefenen de Chinese autoriteiten direct toezicht en censuur uit op alle online platforms.
Het recht op vrijheid van godsdienst en geloof werd verder beperkt doordat de Chinese autoriteiten meer repressieve regels invoerden om volledige controle uit te oefenen over de oprichting, het beheer en de activiteiten van religieuze sites. Ondanks de versoepeling van de nulcoviderestricties maakte dit geen verschil voor Tibetaanse boeddhisten, die nog steeds te maken hebben met beperkingen bij het ondernemen van religieuze pelgrimstochten.
Mensenrechtenschendingen
Tibetaanse gevangenen in Tibet worden nog steeds geconfronteerd met een litanie van mensenrechtenschendingen. Degenen die willekeurig, preventief of gedwongen werden vastgehouden, ondergingen onrechtvaardige veroordelingen en martelingen, wat leidde tot sterfgevallen in gevangenschap. Incommunicado-detentie op geheime locaties zonder eerlijk proces bleef ook een regelmatige praktijk, wat leidde tot blijvende gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfgevallen onder politieke gevangenen na hun vrijlating.
In 2023 werd China herkozen in de VN-Mensenrechtenraad, het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de VN dat verantwoordelijk is voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten wereldwijd. Deze herverkiezing toont aan hoe autoritaire staten zoals China het internationale mensenrechtensysteem manipuleren, dwarsbomen en uitbuiten door systematische campagnes te voeren om het vermogen van de VN om naleving van internationale mensenrechtennormen af te dwingen, te verzwakken en uit te hollen.
Het voortdurende onrecht en de mensenrechtenschendingen in Tibet onderstrepen de dringende noodzaak om de mensenrechtenschendingen in Tibet door de Chinese autoriteiten aan te pakken. De Chinese regering moet alle Tibetanen vrijlaten die worden vastgehouden omdat ze alleen maar hun mensenrechten en politieke vrijheden uitoefenen op politiek, economisch, sociaal, cultureel of enig ander gebied van het openbare leven.