Deskundigen en mensenrechtenactivisten hebben de machthebbers van China tijdens een bijeenkomst in Genève, Zwitserland, deze week ernstig bekritiseerd vanwege de volgens hen grove schendingen van de mensenrechten in Tibet en Hongkong. Deskundigen stellen dat de Communistische Partij van China de strenge wetten van het land gebruikt, niet om gerechtigheid te garanderen maar om de staatsmacht te behouden.

Het evenement werd georganiseerd door de International Service for Human Rights (ISHR) en werd gehouden tijdens de 42e zitting van de Raad voor de mensenrechten. Padma Dolmam, een lid van de Tibet Advocacy Coalition, zei tegen het persagentschap ANI dat de meeste Tibetanen die beschuldigd worden van het bepleiten van afsplitsing en autonomie van hun land in werkelijkheid vooral pleiten voor hun taal, cultuur en religie te mogen behouden

De ISHR verzoekt de Verenigde Naties om de kwestie te behandelen. De laatste keer dat een VN-deskundige naar Tibet ging, was in 2005. Deelnemers aan het congres zeggen dat onbelemmerd toegang tot Tibet en de steun van lidstaten nodig is om in het openbaar over de gebeurtenissen in Tibet te spreken. De Chinese regering heeft volgens hen actief wetten en praktijken gebruikt om buitenlanders vast te houden en te laten verdwijnen, de toegang tot informatie overzee te beperken, de toegang tot informatie te beperken, de wetshandhaving buiten de Chinese grenzen aan te moedigen en de deelname van het publiek, duurzame ontwikkeling en transparantie in derde landen waar China politieke en economische belangen heeft, te belemmeren.

Bron ANI.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk