Op 2 oktober is OnlineChurch live gegaan. OnlineChurch is een digitale community voor christenen en geïnteresseerden in het christelijk geloof. In een tijd waarin termen als AI (Artifical Intelligence) en VR (Virtual Reality of Meta) steeds meer de headlines domineren , vanwege de corona periode thuiswerken en daarmee onderling online contact gemeengoed is geworden, verschuift de maatschappij langzaam maar zeker steeds meer naar een digitale omgeving. Door het vele thuiswerken tijdens de corona periode is men ook meer gewend geraakt aan het online contact met elkaar.
Beweging naar een digitale samenleving
De kerken hebben van oudsher een wat meer conservatieve plek in de samenleving, ook op dit gebied. OnlineChurch wil de beweging naar het digitale in de maatschappij gaan combineren met het christelijk geloof. Omdat mensen steeds meer gewend zijn geraakt om op deze manier actief te zijn, willen we een platform bieden waarbinnen dat ook mogelijk is voor het christelijk geloof. Dat doet OnlineChurch in de vorm van een digitale community.
OnlineChurch is op dit moment actief binnen de nieuwe community’s functionaliteit van WhatsApp. De community bestaat uit drie hoofdgroepen: Food for Thought (Bijbelse overdenkingen), Conferenties (het interactief delen van actuele conferenties) en Connect (een plek voor onderlinge interactie zoals het delen van getuigenissen en het indienen van gebedspunten).
Geen vervanging fysieke kerk
Voor alle duidelijkheid: OnlineChurch wil geen vervanging zijn van de fysieke kerken, maar ziet zichzelf meer als een aanvulling daar op. De oprichter van OnlineChurch, Jack Mac Donald, zegt hier het volgende over: “De kerk is niet alleen een gebouw, als christenen vormen we samen de kerk. En dat is niet alleen op zondag bij het bezoeken van een kerkdienst, maar dat is elke dag van de week. Hoe mooi is het dan om zonder kerkmuren (letterlijk en figuurlijk) elke dag van de week gemeenschap met elkaar te kunnen hebben en elkaar te kunnen inspireren en bemoedigen wanneer nodig.”
OnlinceChurch is niet gebonden aan een specifieke kerkelijke denominatie en wil een platform zijn voor een ieder die zichzelf als christen beschouwt óf in het christelijke geloof geïnteresseerd is.