Eind van deze maand beslist de ledenvergadering van de Boeddhistische Unie België (BUB) of het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen en Mechelen, Vlaanderen, het lidmaatschap van de unie mag behouden. Aanleiding tot het beraad is een klacht van vier vrouwen, allen ex-leden van Ehipassiko, aan de BUB, dat grensoverschrijdend en door de BUB vastgesteld gedrag van de spirituele leraar van Ehipassiko Paul Van hooydonck niet bespreekbaar is binnen Ehipassiko, zodat er geen proces van heling kan ontstaan en verder misbruik in de toekomst kan worden voorkomen.
Het bestuur van Ehipassiko maakte begin deze maand bekend geen lid meer van de BUB te willen zijn, zich in de vergadering op 30 januari niet tegen de aanklacht te zullen verdedigen met het argument dat de BUB vooringenomen is en Ehipassiko al veroordeeld is.
Tot nu toe zijn vanwege de privacy van de vrouwen hun namen niet bekend gemaakt in het Boeddhistisch Dagblad, maar de vrouwen kiezen er vandaag voor met een door hen ondertekende verklaring uit de anonimiteit te treden.
What hurts the victim most
is not the cruelty of the oppressor
but the silence of the bystander
(Elie Wiesel)
De verklaring: ‘ Gedurende vele jaren waren we intens verbonden aan het Ehipassiko Boeddhistisch Centrum Antwerpen-Mechelen. Er zijn verschillende redenen waarom we deze verbinding verbroken hebben en die we nu bekend willen maken. Dit doen we in het belang van transparantie en om de gelegenheid te bieden tot heling van iedereen die beschadigd is door wat hieronder volgt.
De Ethische Commissie van de Boeddhistische Unie van België stelde in 2016 vast dat door (de leraar van Ehipassiko) Paul Van hooydonck grensoverschrijdend gedrag gepleegd werd binnen de sangha. Paul (Van hooydonck) was toen spiritueel leider van Ehipassiko en in deze context werd het grensoverschrijdend gedrag benoemd als seksueel misbruik.
Lange tijd hebben wij getracht te achterhalen wat er precies gebeurd was, alsook om het gedrag bespreekbaar te maken binnen Ehipassiko, om misbruik in de toekomst te voorkomen.
We werden echter zelf slachtoffer van machtsmisbruik. In het Ethisch en Deontologisch Charter van de Boeddhistische Unie van België (de BUB) herkennen we dat wij slachtoffers werden van psychologisch, institutioneel en spiritueel misbruik.
Als Paul (Van hooydonck) om openheid gevraagd werd of aangesproken werd over het gedrag, kwam er ontkenning, negeren, boos worden, victim blaming, vernedering en blameren van de klokkenluiders, en 1 keer zelfs fysiek geweld.
We ervaarden dat het veelgebruikte woord ‘stilte’ staat voor ‘zwijgcultuur’.
Uit zelfzorg, vanwege de zwijgcultuur en uit ethische overwegingen verlieten we de sangha in 2020.
We zijn echter overlevers, we komen van ons kussen af en trekken nu aan de bel.
We vragen dat het misbruik herkend, en openlijk erkend wordt door de huidige en vroegere spirituele leiders van Ehipassiko.
Wij vragen eveneens aandacht en steun voor iedereen die op een negatieve wijze te maken heeft gehad met misbruik van macht en positie van deze leiders.
Uit de reactie van het bestuur van Ehipassiko bij monde van Bert Caekelbergh blijkt weeral het plegergedrag en gebrek aan transparantie waar wij zo vaak zijn tegenaan gelopen en dat een patroon is geworden binnen de organisatie: boos worden, ontkenning, weglopen, dreigen, victim blaming, anderen beschuldigen (de BUB), in de slachtofferrol kruipen (‘Barbertje moet hangen’) – geen zelfbevraging, noch verantwoording willen afleggen en geen woord over of voor mogelijke slachtoffers. Dit herkennen we ook in de plotse mededeling van het bestuur van Ehipassiko dat het zich terugtrekt uit de BUB terwijl de mogelijkheid bestaat om zich te verdedigen en gehoord te worden op de algemene vergadering, en er een stemming moet plaatsvinden.
Kortom, een bestuur dat de eigen machtspositie steeds opnieuw wil vrijwaren.’
Gemma Panhuysen (sanghalid sedert 2007, lid alg. verg. Ehipassiko sedert 2009, bestuurslid 2012-2020)
Leen Derks (sanghalid sedert 2007, lid alg. verg. Ehipassiko 2010-2020)
Lidia Schinkel (sanghalid en yogadocente sedert 2010, lid alg. verg. Ehipassiko 2015-2020)
Heidi Rommens (sanghalid en bestuurslid 2012-2020, coördinator Ehipassiko 2018-2020)
Reageren kan via onze.mededeling@gmail.com