Het gerenommeerde Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde 18 mei jl. een uitgebreid overzichtsartikel over wetenschappelijk onderzoek naar de helende invloed die de geest op het lichaam kan hebben. Volgens veel onderzoeken blijkt meditatie een uitstekend middel om de heilzame potentie van de geest op het lichaam werkzaam te maken.
Een sleutelfunctie tussen lichaam en geest lijkt vervuld te worden door de nervus vagus, een lange zenuw die vanaf de hersenen omlaag loopt tot in de buikholte en vertakkingen heeft naar onder andere de keel, longen, het hart, de maag en de darmen. De zenuw heeft invloed op de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk en de spijsvertering, maar ook op invoelend glimlachen, instemmend knikken en zelfs het orgasme worden beïnvloed door de vaguszenuw. Dus niet alleen onze lichamelijke ontspanning wordt door de vaguszenuw beïnvloedt, maar ook onze sociale contacten en zelfs ons seksleven.
De vaguszenuw reageert op signalen uit de hersenen. Waarnemingen komen binnen bij de amygdala, die ze van een emotionele lading voorziet. Wanneer de amygdala verschijnselen als gevaarlijk inschat zal deze de hypothalamus aanzetten tot het afscheiden van stresshormonen. Vervolgens worden in de prefrontale cortex de impulsen uit de amygdala nog eens geanalyseerd en zo nodig gecorrigeerd. Overreacties worden zo gedempt en paniekaanvallen voorkomen. De signalen die de vaguszenuw doorgeeft aan het lichaam zijn zo mede afhankelijk van de inschatting die de amygdala maakt van de omgeving.
Meditatie kan de invloed van de prefrontale cortex op de amygdala sterk vergroten, aldus het artikel. Daarmee kunnen stress en angstreacties beter gedempt worden en hebben de lichaamsfuncties die geassocieerd worden met de vaguszenuw minder last van de stresshormonen uit de hypothalamus.
Maar ook positief denken en sociale verbondenheid kunnen een sterke invloed op het lichaam hebben. Uit onderzoek blijken positieve bejegening door ziekenhuispersoneel, meditatie en sociale verbondenheid het herstel na ziekte positief te beïnvloeden. Met een voorgaande meditatiecursus en uitgebreide voorlichting over de ingreep blijken zelfs de vooruitzichten na een openhartoperatie sterk te verbeteren.
Volgens der Spiegel hebben meditatie, positief denken en sociale verbondenheid zo een positieve invloed op onze gezondheid en kunnen mogelijk zelfs levensverlengend werken. De wetenschap ontdekt zo dat we van mediteren niet alleen gelukkiger worden, maar ook gezonder en misschien wel ouder.
Bron nieuwsbrief Zen.nl 24 mei 2013.
Sjoerd Windemuller zegt
Ja ja, dat orgasme toch….