Zonder recht van tegenspraak, levenslang onderdanig moeten gehoorzamen, zoals dat in de Japanse zentraditie nog steeds moet, is volgens Rients Ritskes niet meer van deze tijd en past beslist niet in onze cultuur. Dat zegt de oprichter van Zen.nl en zenleraar Rients Ritskes in de vandaag uitgebrachte nieuwsbrief van zijn organisatie. Het overgrote deel van de leraren van Zen.nl zou het met hem eens zijn.

Ongeveer twee weken geleden kondigde Ritskes aan te breken met de Japanse lijn (van de Rinzai zentraditie) waarvan hij zei die in Nederland te vertegenwoordigen. Hij kondigde aan naar Japan af te reizen om daar zijn monnikspij  in te leveren. Vanaf dat moment zou Zen.nl op eigen benen staan. Volgens een woordvoerder van Sokun Tsushimoto roshi, waarvan Ritskes onder andere in een interview met het Boeddhistisch Dagblad de indruk wekte door hem als zenleraar te zijn geautoriseerd, bleven de deuren van Japanse kloosters voor Ritskes gesloten.

Volgens roshi Sokun Tsushimoto heeft hij Ritskes nooit geautoriseerd als zenleraar. Sokun zei in het dagblad Trouw dat hij en Ritskes vrienden waren, maar zich niet tot elkaar verhielden als student en leraar en dat hij (Sokun) Ritskes nooit geautoriseerd heeft als leraar. En  hem gesommeerd heeft dergelijke beweringen van internet en uit publicaties te halen.

rients_ritskesDe nieuwsbrief van Zen.nl: ‘Daarna is het cultuurverschil tussen de Japanse zenmeester (vermoedelijk wordt Sokun hier bedoeld jh.) en Nederlandse zenmeester (vermoedelijk Ritskes jh) heel duidelijk geworden. Dit gaat nu vooral over het interpretatie verschil ten aanzien van de betekenis die wel of niet toegekend had mogen worden aan de goudbrokaat Raksu die Rients Ritskes in 1999 in het openbaar van Tsushimoto ontving.’

De nieuwsbrief: ‘Rients Ritskes is blij met alles wat hij in Japan geleerd heeft. Echter, tijden veranderen. Rients is van mening dat het zonder recht van tegenspraak altijd onderdanig moeten gehoorzamen, zoals dat in de Japanse zentraditie nog steeds wordt geëist, niet meer van deze tijd is en beslist niet in onze cultuur past. Het overgrote deel van de leraren van Zen.nl staat in dit verband achter hem. Ook van cursisten kregen we (Zen.nl) veel positieve mails over de moed om te breken met de maatschappelijk en didactisch sterk verouderde Japanse versie van de zentraditie. Zen.nl heeft in de afgelopen decennia een geslaagde moderne vertolking gegeven aan deze eeuwenoude zentraditie. Die lijn wordt nu voortgezet als een onafhankelijke moderne nieuwe Nederlandse loot aan de mooie en rijke Rinzai Zentraditie.’

Voor de cursisten, cursussen en het verdere opleidingsaanbod van Zen.nl verandert er volgens de samenstellers van de nieuwsbrief niets. De nieuwsbrief:  ‘Ook de visie van Zen.nl verandert niet, integendeel. Door deze discussie zijn de leraren van Zen.nl juist nog meer overtuigd geraakt van de noodzaak om zen in onze, op deze tijd en aan het westen aangepaste vorm, aan te bieden. Zen.nl streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om onder professionele begeleiding zen te beoefenen en duurzaam geluk te ontwikkelen. ‘

Bron nieuwsbrief Zen.nl.

 

Categorieën: Nieuws, Tsushimoto & Ritskes, Zen
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘Overgrote deel van leraren Zen.nl steunt Rients Ritskes’

 1. Pjotr Bos schreef:

  Wel erg stil bij Zen.nl Een comment van mij
  Op een vraag van een vrouw waarom het daar zo stil is. Ze sprak onlangs een cursist die mediteert bij zen nl en die cursist wist helemaal niks van de controverse. Vreemd heel vreemd.

  Wat dus eng is als je de feiten naast elkaar legt en even nadenkt. Dan is de conclusie: RR = een oplichter en liegt en draait er nog omheen. Oplichten mag niet je mag ook geen paardenvlees verkopen voor rundvlees. Het enge is dus: Waarom blijven mensen een leugenaar geloven en steunen? (en dan ook nog in het boeddhisme, in het gewone zaken leven ‘begrijp’ ik dat nog wel) Dit vind ik echt krankzinnig dus. Ik denk dat de mensen bij zen nl ook bang zijn hun fel begeerde rang en stand titel en posities kwijt te raken. Stel je voor dat al dat geld wat je besteed hebt bijvoorbeeld 38.000 euro nu eigenlijk weggegeven is aan een oplichter die valselijk claimt verlicht te zijn en jawel tot het gaatje te zijn gegaan en de titel zenmeester meent te verdienen. Daar dus glashard over liegt en blijft liegen.
  De feiten willen inzien betekend toegeven dat je ontzettend belazerd bent en dat doen mensen niet graag. Mensen behouden graag hun positie en zijn bang hun ‘baan’ kwijt te raken als ze hun mond opendoen. Ja maar RR boekt zo’n goede resultaten toch, dus hij doet vast iets goed toch? Ja liegen doet hij goed! Eromheen draaien doet hij goed. De waarheid verdraaien ‘spinnen’ doet hij goed. Maar kom op mensen bij een leugenaar blijven omdat hij goede resultaten boekt? Dat is echt ronduit krankzinnig! Wake up!

  P.S. als er mensen zijn bij zen.nl die moeite hebben met deze kwestie dan neem gerust contact op met me op mu.ras(at)me.com (at)is uiteraard @ Ik voel nu namelijk de noodzaak me op te stellen als contact persoon/ervaringsdeskundige.

 2. Pjotr Bos schreef:

  Geschreven aan een vriend die zich afvraagt of ik niet in een heksenjacht ben beland. Nee kan ik daarop antwoorden. Het gaat mij om waarheid en zuiverheid in de beoefening.

  “Meneer Ritskes blijft onvervalst doorgaan met liegen en zijn claim als zenmeester zijnde hooghouden.
  Hij blijft als het ware ondeugdelijke producten verkopen en klanten lokken met pretentieuze prietpraat en valse claims als ‘ecologisch’ en ‘goedgekeurd door topfokkers’ terwijl dat niet waar is.
  Dit heet liegen misleiden en oplichten.
  Ik werk graag mee om wat helderheid hierin te verschaffen zodat zoekende(vaak kwetsbare) mensen afgaand op de feiten de juiste keuze kunnen maken bij de ‘aanschaf’ van een gevoelig ‘product’ als zen/religie zodat zij niet geschaad hoeven te worden in hun vertrouwen.

  Op dit niveau vind ik het zelf zelfs een heel belangrijke kwestie. Als Rients het gewoon Leugen.nl had genoemd en geadverteerd had met ik doe me voor als zenmeester kom bij mij leren gelukkig te worden dan had ik er geen problemen mee! Maar nu ook nog glashard blijven liegen om je bedrog voort te kunnen zetten en mensen naar je toe te willen blijven lokken gaat mij te ver. Daar probeer ik graag een stokje voor te steken.

  Dat neemt niet weg dat dit ‘absoluut gezien’ een grote les is voor vele mensen.
  Waar ik zelfs dankbaar voor kan zijn. Maar daar hoeft Rients absoluut de credits niet voor te krijgen want hij heeft nooit bewust bedoeld deze les te geven. Als dat wel zo blijkt te zijn petje af! Maar ik denk dat het anders is.
  Meneer God, Karma en het Lot hebben verder wel een uitmuntend gevoel voor humor.
  Groet,

  Boze Boeddhist Pjotr.