Free Tibet, een Tibetaanse belangenbehartigingsgroep, heeft deze week een campagne gelanceerd om het bewustzijn van het grote publiek van de schendingen van de mensenrechten in Tibet te vergroten. Er zijn in New York en Londen billboards met teksten over het schenden van mensenrechten door China van Tibetanen opgesteld op plaatsen waar miljoenen mensen worden verwacht.
De borden die twee weken zijn te zien, zijn ontworpen om ‘sommige zeer fundamentele feiten over Tibet naar buiten te brengen’, zegt John Jones, campagneleider van Free Tibet in Londen.
Het bord dat nu op het New Yorkse Times Square wordt getoond, spreekt over het recht om te stemmen, te protesteren en te emigreren, zaken die China Tibetanen niet toestaat. In het Verenigd Koninkrijk is het thema van de campagne de lockdown, verwijzend naar de harde veiligheidsmaatregelen die China hanteert om de controle in het politiek gevoelige Himalayagebied te handhaven.
Free Tibet: “Het ontkennen van mensenrechten door China in Tibet is onvergeeflijk, en het Westen is te lang stil geweest. Deze campagne verbreekt het stilzwijgen en brengt de Tibetaanse kwestie terug in het publieke domein waar het thuishoort.’
De campagne komt ongeveer zes weken voor de 70ste verjaardag van China’s invasie in Tibet op 6 oktober 1950. Ze komt ook op een moment dat de Chinese regering wereldwijd in de kijker komt voor haar misbruiken tegen het Oeigoerse volk en hardhandig optreden in Hongkong.
Tibet, een voorheen onafhankelijke natie, werd met geweld toegevoegd aan China, waarna de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, en duizenden van zijn volgelingen in 1959 in ballingschap vluchtten naar India. De Chinese autoriteiten houden de regio nauwlettend in de gaten, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de mogelijkheid om vreedzaam uitdrukking te geven aan hun etnische en religieuze identiteit, en onderwerpen de Tibetanen aan vervolging, marteling, gevangenschap en buitengerechtelijke executies.