Mensenrechtengroepen waaronder Free Tibet, Tibet Network en Studenten voor een Free Tibet projecteerden begin deze maand berichten op de gevel van de Chinese ambassade en andere plaatsen in heel Londen. Free Tibet activisten voerden een serie projecties uit in Londen, waarbij ze de brutale behandeling van Tibetanen, Oeigoeren, Chinezen en nu ook burgers van Hong Kong door China letterlijk in de schijnwerpers zetten.

De activisten projecteerden de boodschap  ‘China fails freedom: Free Tibet, Free Hong Kong, Free Uyghurs’ op de Chinese ambassade in Londen rond middernacht. De boodschap was bedoeld om de parallellen te benadrukken tussen het langdurige misbruik van China in Tibet en Oost-Turkestan, en het ontvouwende hardhandig optreden in Hongkong.

Activisten voerden ook projectieprotesten uit bij de Apple Store in Covent Garden en het hoofdkwartier van The Economist, waarbij ze benadrukten hoe beide bedrijven de onderdrukking van de Chinese Communistische Partij en haar intensieve internationale propaganda-inspanningen hebben gefaciliteerd. In een op het gebouw van een Apple Store geprojecteerde video wordt het  bedrijf uitgedaagd om zijn besluit om een reeks apps uit de App Store in China te verbieden, waaronder VPN’s waarop Tibetanen in bezet Tibet vertrouwen om veilig met de rest van de wereld te kunnen communiceren, ongedaan te maken.

In een beeld dat op het hoofdkwartier van de Economist werd geprojecteerd, werd de redactie van de krant gevraagd of ze hun samenwerking met Beijing Review, een Chinees staatsmediabedrijf dat onder controle staat van de Chinese Communistische Partij (CCP), willen stopzetten.

Begin 2020 verscheen in de Economist betaalde ‘advertorials’ onder de naam ‘China Focus’, waarin de reactie van het CCP op de uitbraak van COVID 19 werd geprezen. Beijing Review heeft een aantal controversiële artikelen op haar eigen website, waarin wordt beweerd dat de massale heropvoedingskampen in Oost-Turkestan gewoon trainingscentra zijn die “hoop brengen” voor Oeigoeren, en juichen “60 jaar democratische hervorming in Tibet” toe.

De protestacties in heel Londen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Tibetaanse activistengroepen Free Tibet, Students for a Free Tibet en de wereldwijde ethische consumentengroep SumOfUs.

John Jones, Campaigns and Advocacy Manager bij Free Tibet, zei: “De CCP zal niet hebben genoten van de gebeurtenissen (met de projectie op 10 juli) op de Chinese ambassade gisteravond. De partij interpreteert de vrijheid van meningsuiting als een uitdaging en een bedreiging, vandaar haar repressieve heerschappij in Tibet, haar vervolging van Oeigoeren en haar brute hardhandig optreden in Hong Kong. De Chinese ambassade werd voor een kort moment omgevormd tot een monument van verzet, een symbool van al diegenen die zich in naam van de mensenrechten, de zelfbeschikking en de vrijheid verzetten tegen de CCP-regulering”.

Free Tibet roept de media op om te stoppen met het verspreiden van CCP-propaganda. Sommige mediapublicaties hebben China Watch onlangs uit hun gedrukte en online edities geschrapt. Free Tibet dringt er bij The Economist en The Wall Street Journal op aan om hen te volgen en hetzelfde te doen.

Bron Free Tibet.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk, Media
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Free Tibetactivisten dagen China uit -projectie kritische boodschap op gevel Chinese ambassade in Londen

  1. Joost schreef:

    Mooie actie!!