In het fraaie landschap van Tuva, in het zuiden van Siberië, wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuw boeddhistisch tempelcomplex dat vernoemd is naar de 14e Dalai Lama. De streek heeft een lange geschiedenis die gewijd is aan het Tibetaans boeddhisme. Het Tuvaanse volk, dat tot de Turkse etnische groep behoort, heeft door de eeuwen heen zijn cultuur en taal weten te behouden, evenals zijn toewijding aan de boeddhadharma.

Voor het boeddhisme in Tuva is de coronacrisis niet ongemerkt voorbij gegaan. Op 23 juni van dit jaar stierf de achtste Kamby Lama Jampel Lodoy aan de gevolgen van het coronavirus. Dit najaar worden er verkiezingen gehouden om Tuva’s nieuwe opperlama te selecteren.

De geschiedenis van dit complex, dat de belangrijkste boeddhistische tempel van Tuva moet worden, gaat terug tot 1992, toen de Dalai Lama zijn eerste en enige bezoek aan deze Russische  republiek bracht. De Tibetaanse spirituele leider zegende een locatie die speciaal was gekozen voor de bouw van een toekomstig dharma-monument in de buurt van het belangrijkste vliegveld van de republiek, vlakbij de hoofdstad. Om politieke redenen kon het bezoek niet meer worden herhaald.

De initiatiefnemer van het tempelproject is Kara-ool, leider van de republiek Tuva, die de bouw van de tempel met de Dalai Lama heeft besproken tijdens een bijeenkomst in India in 2012. De bouw begon in 2014, met donaties van boeddhistische volgelingen en sponsoring door een speciaal opgerichte non-profit stichting. Er is rekening gehouden met de seismologie van de regio en de bouw is strikt in overeenstemming met de boeddhistische canon uitgevoerd. De overgrootvader van Kara-ool was een verlichte lama die door de communistische autoriteiten  werd onderdrukt vanwege zijn inzet voor religie en spirituele hulp aan zijn volk.

De politiek leider besloot de tempel ‘Zijne Heiligheid de XIV Dalai Lama’ te noemen als uitdrukking van de sterke toewijding en dankbaarheid van de geestelijk leider aan Tuva.  In  2012 besloot Kara-ool de Dalai Lama de Orde van de Republiek Tuva toe te kennen. Een jaar eerder besloot de Tuva State University de Dalai Lama een eredoctoraat voor zijn bijdragen aan het oplossen van menselijke problemen, het beschermen van rechten en vrijheden, het beschermen van het milieu, het versterken van de geestelijke en morele fundamenten van de samenleving en het bevorderen van interreligieuze harmonie toe te kennen.

Bron dalailama.ru

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Tuva, Siberië – bouw boeddhistische tempel gewijd aan Dalai Lama nadert voltooiing

  1. Joost schreef:

    Heerlijk nieuws,zou geweldig zijn als de Dalai Lama nog een bezoek kon brengen aan de locatie. China zal wel weer wat bedenken , en dwars gaan liggen. Maar toch hulde voor Tuva.

  2. Joost schreef:

    Zijn er niet meer blije boedhisten ?