De Chinese Communistische Partij (CCP) blokkeert de publicatie, verkoop en verspreiding van alle boeddhistische boeken en andere publicaties die niet door de staat zijn goedgekeurd.

Door de overheid georganiseerde operaties om boeddhistische boeken te zuiveren (van een inhoud) die niet door de staat is goedgekeurd, zijn in heel China aanzienlijk geïntensiveerd. Niet alleen tempels en boeddhistische centra worden daar de dupe van. De CCP probeert ook alle leverings- en circulatiekanalen van dergelijke publicaties af te snijden, waardoor drukkerijen, kopieercentra en postdiensten worden knel komen te zitten.

Gepubliceerde materialen gezuiverd uit een boeddhistische tempel in de provincie Shandong.

Zoals goed geïnformeerde bronnen in de stad Chifeng in het autonome gebied van Binnen-Mongolië vertellen zijn er onlangs duizenden boeddhistische boeken in beslag genomen in ten minste 20 winkels die boeddhistische koopwaar verkopen.

‘Sinds vorig jaar mogen wij geen boeddhistische boeken en CD’s meer verkopen,’ zegt de  eigenaar van een dergelijke winkel. ’Meer dan 2.000 boeddhistische boeken en materialen werden in mijn winkel in beslag genomen en ambtenaren blijven regelmatig controleren wat we verkopen.’

Andere winkeleigenaren spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat de overheid vaak geheime inspecties uitvoert. ‘Als iemand wordt ontdekt die verboden boeddhistische boeken verkoopt, zou die een enorme boete van 50.000 RMB [ongeveer $ 7.100] moeten kunnen betalen’, zegt een  eigenaar van een magazijn met boeddhistische artikelen in het bovengenoemde district van Baoshan van Chifeng.

‘In het verleden zouden mensen mij boeken en materialen laten verzenden die zij hebben gedrukt en gratis willen verdelen, maar niemand durft dit nu te doen,’ zegt een andere winkeleigenaar. “Ambtenaren vertelden me om het bureau voor Religieuze Zaken te bellen als iemand me dergelijke publicaties geeft, die onmiddellijk in beslag zullen worden genomen. Het wordt moeilijker om een boeddhistisch boek te vinden.’

Postorderzendingen met boeddhistische boeken worden ook onderzocht. In januari ondervroeg de politie in de noordoostelijke provincie Liaoning een man voor het bestellen van een boeddhistisch boek per post. De ondervragende agenten vertelden de persoon dat de uitgever van het boek “problematisch” was. Zelfs door een tempel gedrukte boekjes worden als illegaal beschouwd.

In maart van dit jaar waarschuwde de politie alle drukkerijen in Shengzhou, een stad in de oostelijke provincie Zhejiang, dat het hun verboden was om orders te aanvaarden en uit te voeren van religieus materiaal dat niet door de staat is goedgekeurd. Ze kregen te horen dat ze al deze klanten moesten rapporteren. Soortgelijke beperkingen zijn ook in andere provincies ingevoerd.

In juni 2020 bezocht de regering van een stad in Morin Dawa Daur Autonomous Banner in de stad Hulunbuir in Binnen-Mongolië lokale kopieercentra om hen te informeren dat het kopiëren van christelijk en boeddhistisch materiaal verboden was. “Overheidsambtenaren komen om de dag om computers en kopieermachines te inspecteren,” zegt een lokale kopieerwerkeigenaar. “Als ze ontdekken dat er religieuze materialen zijn gekopieerd, kan ik wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Deze inspecties zijn zeer streng.

De eigenaars van verschillende kopieercentra in Liaoning’s Shenyang stad vertelden Bitter Winter dat ze nu weigeren om kopieën te maken van boeddhistische materialen vanwege de strenge controle van de overheid. Drukkerijen in de stad meldden ook dat ze het niet aandurfden om boeddhistische geschriften in gedrukt materiaal te gebruiken.

“Geen enkele onderneming drukt nu religieuze materialen, uit angst voor zware boetes als ambtenaren van de Dienst voor Industrie en Handel ontdekken dat dergelijke opdrachten zijn uitgevoerd,” zei een eigenaar van het kopieercentrum.

*Lu An gebruikt om veiligheidsredenen een pseudoniem.

Bron Bitter Winter  https://bitterwinter.org/bans-on-buddhist-printed-materials-intensify-across-china/

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk