De in de VS wonende Tibetaan Lobsang Jinpa (40) maakte de afgelopen weken een 800 kilometer lange fietstocht door 3 Amerikaanse staten om zich naar eigen zeggen bewust te worden van de onderdrukkende omstandigheden in Tibet onder het regime van de Chinese communistische partij. Lobsang Jinpa, een voormalige politieke gevangene, fietste vanuit Boston naar het Witte Huis in Washington DC. De twee weken durende tocht werd de ‘Bike Ride for Tibet’ genoemd.
Bij het Witte Huis wilde de Tibetaanse fietser het verschil ervaren tussen een door China bezet Tibet en een democratisch Amerika. Lobsang noemt het Chinese regime een gevaar voor de wereld. Hij wil dat met deze tocht voor het voetlicht brengen. Jinpa zei dat de reis zijn eigen reeks uitdagingen had, maar niet één keer dacht hij dat hij er niet in zou slagen om te stoppen.
Jinpa zegt dat China heeft veel conflictgebieden over de hele wereld heeft gecreëerd. Het heeft volgens hem gelogen over de corona pandemie die de wereld treft en weigert een redelijke regeling te treffen met het Tibetaanse volk en de Tibetaanse regering in ballingschap. Jinpa werd door China tot meer dan 2 jaar celstraf veroordeeld voor het filmen van de protesten van 2008 in Kham Tawu in Tibet. Zelfs na zijn vrijlating stond Jinpa onder constant toezicht. Hij vluchtte uiteindelijk via Nepal uit Tibet en vestigde zich in Dharamshala in India, waar hij zijn passie voor Tibetaanse onafhankelijkheid nastreefde. Hij is ervan overtuigd dat de vrijheidsstrijd van Tibet een leidende rol zal moeten spelen in de Tibetaanse onafhankelijkheid van China. De problemen met China waarmee India geconfronteerd wordt hebben te maken met de kwestie Tibet. Tenzij de status van Tibet in der minne wordt geregeld, zullen de grenskwesties met India en China niet voorbij zijn, zegt hij.
Jinpa werd op zijn reis vergezeld door leden van Tibetaanse organisaties in de VS. Gezamenlijk brachten zij slogans tegen China ter sprake, stelden de verdwijning van de 11e Panchen Lama in vraag en riepen de Chinese regering op om de Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama uit te nodigen om terug te keren naar Tibet.