Google’s Voice Typing softwareprogramma censureert zinnen over de religieuze Falun Gong-beweging, die door de Chinese overheid verboden is. Falun Gong is een op boeddhistische leest geschoeide meditatiepraktijk waarvan de deelnemers door de Chinese communistische partij zwaar worden vervolgd.

Sharon Wehrwein uit Chicago, VS, deelde onlangs een video waaruit blijkt dat Google voice typing (met de stem zinnen vormen en dicteren)  voor vereenvoudigd Chinees het woord “Falun” blokkeerde telkens wanneer de Amerikaanse het stemcommando gaf om zinnen over de “Falun Gong”-praktijk te typen. Elke keer werd het woord “Falun” in die zinnen vervangen door “****”.

Wehrwein zegt dat het waarschijnlijk is dat de software van Google het woord opzettelijk heeft geblokkeerd. In een tweet zei mensenrechtenactivist en auteur Jennifer Zeng dat ze vermoedt dat “Google dit doet onder de instructie van de Chinese Communistische Partij (CCP)”. Dafa Infocentre, het informatiekanaal voor Falun Gong, beweert op haar website dat miljoenen mensen in China zijn ontslagen, gemarteld, gevangengezet of gedood alleen al voor het beoefenen van Falun Gong.

Vorige maand werd YouTube beschuldigd van auto-blokkerende commentaren die kritisch waren over de Chinese regering. De commentaren werden binnen enkele seconden verwijderd, wat aangeeft dat de verwijdering geprogrammeerd was via de algoritmes van YouTube. De kwestie werd later opgelost door YouTube, dat een “fout” in zijn handhavingssystemen de schuld gaf van de kwestie.

Google heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de banden met China, waaronder haar werk aan Project Dragonfly – een geheimzinnige gecensureerde versie van Google Search die is ontworpen om informatie over mensenrechten, democratie, religie en vreedzaam protest namens de CCP te verdoezelen.

Het nieuws van Project Dragonfly werd voor het eerst gepubliceerd door The Intercept in 2018. Te midden van de daaropvolgende protestacties in juli 2019 vertelde Karan Bhatia, vicepresident van het overheidsbeleid bij Google, aan de Amerikaanse Senaatscommissie voor de rechtspraak dat het bedrijf het werk aan Project Dragonfly had stopgezet.

Bron BNN.

 

Categorieën: meditatie, Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk