‘Om Tibet te bevrijden, moet eerst China bevrijd worden’. Dit is de visie van de ‘Free China’ regisseurs  Michael Perlman en Kean Wong. Meer info over de regisseurs:  http://freechina.ntdtv.org/the-filmmakers/ 

Met de komst van de sociale media en het internet is het nu mogelijk dichter bij elkaar te komen als nooit tevoren. Mensen zijn onderling verbonden met elkaar en de vrijheid van China zal ook onze Westerse landen  in de toekomst beïnvloeden.

Ook al lijkt het misschien ‘een ver-van-mijn-bed-show’, maar onze toekomst zal worden gevormd door het internet. Het vertonen van de documentaire Free China is daar een goed voorbeeld van. Ontelbare onschuldige mensen verdienen het  beschermd te worden tegen een voortijdige dood; dit is niet alleen goed voor China en Tibet, maar ook voor de internationale gemeenschap.

Zijn mensen bereid China te helpen bij het democratiseringsproces ?

Dit is volgens de organisatoren een wereldwijd historisch moment. Ze zeggen: ‘Doe mee en help China bevrijden via je eigen sociale netwerk op Facebook, twitter etc.’

Op woensdag 4 juni 2014 start wereldwijd een Help-Free-China campagne om 1,3 miljard mensen in China te helpen hun vrijheid te vinden.

Dit idee is van Kean Wong.

Het is de organisatie Global Internet Freedom Consortium, bestaande uit een groep Amerikaans-Chinese Falun Gong beoefenaars gelukt door de grote en beruchte  Chinese Internet Firewall (‘Great Firewall’) te breken. Hiermee kan de filmdocumentaire ‘Free China’ gratis in China verspreid worden en kan men ongecensureerd na 25 jaar toegang tot internet krijgen.

Free China logoDe gratis software die zij gebruiken wordt ook in andere dictatoriale regimes gebruikt en hielp bijvoorbeeld de Egyptenaren zich te mobiliseren via Facebook in 2011.
Steeds meer mensen in China komen in opstand en ontdekken de échte  waarheid.Door toenemende ontevredenheid vinden elk jaar meer dan 150.000 protesten in China plaats. De Chinese Communistische Partij (CCP) gebruikt geweld en zet aan tot geweld en haat.  Er wordt geregeerd met terreur en angst.

China, Tibet, Oost-Turkestan en Binnen-Mongolië worden tot een ‘levende hel gemaakt in ’s werelds grootste gevangenis. ‘ De overheid kan geruchten verspreiden, maar de gewone mens niet. De wet bedient alleen mensen met macht’.

De organisatoren: ‘Mensenrechten moeten een zorg zijn van ons allemaal en alle regeringen in de wereld. Leugens en geweld zijn wapens van de onderdrukkers. Waarheid en compassie is wat wij er tegenover zetten. Mensen kunnen ‘ja’ zeggen tegen een geweldloze revolutie.’

Het zal waarschijnlijk eerder gebeuren dan verwacht. Hoeveel ‘experts’ voorspelden de ‘val van de Berlijnse Muur’ of de ‘Arabische Lente’?  De Communistische Partij van China is vandaag de dag ‘de meest repressieve regering’ op aarde.

 Jennifer Zeng

Jennifer Zeng

Jennifer Zeng, de filmhoofdrolspeelster heeft na haar vrijlating de misdaden in het Chinese gevangeniswezen onthuld en hierover een boek geschreven, dat een internationale bestseller is geworden. Zij is de ‘spreekbuis’ van alle gevangenen. 

Na de Tweede Wereldoorlog in China brak een burgeroorlog uit die eindigde in de nederlaag voor de Nationalistische Partij door de dominantie van de Communistische Partij.

Free China FG 7 Mao ZedongVoorzitter Mao Zedong greep de macht en leidde de Communistische partij in een systematische campagne om zodoende de traditionele cultuur, religie en spirituele waarden te vernietigen. Het regime elimineerde iedereen die niet geloofde in de CCP die volgens haar de almachtige en enige stem van het volk was. Tientallen miljoenen werden vermoord of doodgehongerd. Mao verklaarde dat alle macht van de loop van een geweer kwam.

In 1976 stierf Mao. Om de CCP te behouden, opende de nieuwe leider Deng Xiao Ping de economie voor buitenlandse investeerders, en moedigde hij Chinezen aan om zaken te doen. Hij verkondigde de nieuwe Partijmantra: ‘rijk zijn is glorieus’!  Echter met meer economische vrijheid kwam het verlangen naar democratie. In de lente van 1989 kwam een door studenten aangevoerde vrijheidsbeweging vreedzaam bijeen op het Plein van de Hemelse Vrede. Deze werd bloedig neergeslagen. Het Rode Kruis schatte dat er 3000 burgers omkwamen.

Hoe kunnen mensen helpen de actie succesvol te maken? De bedenkers adviseren:

1. Verspreid de docu ‘Free China’ via social media vanaf 4 juni 2014

Op 4 juni wordt de video pas gratis online gelanceerd.

Het is in het Nederlands en Chinees ondertiteld. http://vimeo.com/96654606

 1. Download gratis het ‘Free China’ themalied en deel de muziekvideo via sociale media of email.

http://freechina.ntdtv.org/get-your-freechina-dvd/

☸ Meer info:www.FreeChinaMovie.com 

Waar gaat de  film Free China en deze campagne over?

De film ‘Free China-The Courage to Believe’ (Vrij China – de moed om te geloven) werd bekroond op 5 internationale filmfestivals.

Deze filmdocumentaire werd in 2013 uitgebracht en wil mensen bewust maken van de illegale handel  in organen van gewetensgevangene in China. Niet alleen Chinese maar ook Tibetaanse en Oeigoerse gevangenen zijn slachtoffer van deze duistere martelpraktijken. 

Orgaanroof wordt ook toegepast bij levende gevangenen, omdat de kans op afstoting bij de orgaanontvanger kleiner is. Men wilt verse organen of organen op bestelling. Deze worden geleverd aan welgestelde Chinezen of toeristen uit Japan, Europa en Noord Amerika. De onmenselijk commercie bestaat nog steeds. 

Tegenwoordig zijn er  ook nog eens twee  tentoonstellingen: ‘Body Worlds’ en ‘Bodies: The Exhibition’. Waar komen deze geplastineerde menselijke specimens werkelijk vandaan?

Lees hier het  artikel van Ethan Gutmann

Het ander voorbeeld  in de documentaire van uitbuiting is over dwangarbeid. Dwangarbeid is een belangrijk onderdeel van de Chinese economische vooruitgang. Het is een krachtig verhaal over hoe we ons kunnen verenigen en rustig kunnen opstaan tegen onderdrukking van onze medemens. 

Wat is Falun Gong?

Falun Gong betekent ‘de Wet van het Wiel’ en werd in 1992 in China geïntroduceerd. Het wordt ook wel Falun Dafa genoemd.  Het heeft de innerlijke waarden van de eeuwenoude Taoïstische en boeddhistische overtuigingen.

Doel van het beoefenen van Falun Gong is het verfijnen, of cultiveren van lichaam en geest. Hierbij zijn ‘waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid’ de kernprincipes. Het bestaat uit een reeks van vijf zachte oefeningen waaronder een zittende meditatie, en een theoretisch gedeelte, genaamd Falun Dafa.

Er is geen actief leiderschap dat men moet gehoorzamen. Er zijn geen gebouwen om te onderhouden en het lidmaatschap is vrij. Het is een ware volksbeweging, bestaand in alle lagen van de maatschappij.

Aanvankelijk zag de Chinese Communistische Partij onder leiding van de voorzitter Mao er wel voordelen in op gebied van gezondheid en zij was actief in het promoten van deze meditatievorm. Maar  in 1999 startte de toenmalige president Jiang Zemin met een gewelddadige campagne met als doel de Falun Gong uit te roeien. Het werd té populair en overtrof in ledental de CCP. En zoals vaker gebeurt in China, als een vereniging, arts of ziekenhuis populair wordt, groeit de angst voor controleverlies. Falun Gong werd opeens staatsvijand nummer 1 en een haatcampagne kreeg de hoogste prioriteit. Boeken en ander educatief materiaal werd verboden. Mensen mogen vanaf dat moment in China niet stilzitten, samenscholen of demonstreren. De Falun Gong beoefenaars lieten zich niet bang maken en werden massaal gearresteerd. Het opvallende was dat een vreedzame beweging werd aangevallen en verboden. Toch groeide het aantal beoefenaars zelfs  in de rest van de wereld. De moraliteit in China is versteend door hebzucht, verraad en angst. Misschien is dat de reden dat de behoefte naar de terugkeer van innerlijke waarden (lees: zacht en vrouwelijk) zo groot is geworden.

De verzetstrijd van Falun Gong beoefenaars begon in de gevangenissen en tegelijkertijd verschenen de beoefenaars op het ‘Plein van de Hemelse Vrede’ oftewel het ‘Tiananmen Plein’.

Waarom vervolgt de Chinese overheid de beoefenaars van de meditatiewijze Falun Gong? Wat gebeurt er achter de muren van Chinese werkkampen? Waarom doet de Internationale Gemeenschap niets aan de organenroof? Welke rol speelt een vrij internet en speelt dit verhaal van vervolging een rol in de toekomst van China?

Lezers die geïnteresseerd bent zijn kunnen vanaf 4 juni bij VIMEO online de docu ‘Free China’ bekijken. De documentaire laat de diepe problemen zoals genocide en oneerlijke handelspraktijken met het Westen zien.

☸Meer informatie:

Website: http://freechina.ntdtv.org/the-film/ Facebook: https://www.facebook.com/freechinamovie

☸Meer informatie over de orgaanhandel

☸Lees ook een eerder verschenen artikel van Bianca Visser. ‘China trekt aan de touwtje in Europa’

 

 

Categorieën: Nieuws, Achtergronden
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op ‘Om Tibet te bevrijden, moet eerst China bevrijd worden’.

 1. hans van de ven schreef:

  China moet inderdaad bevrijd en dan met name de leiders die in angst zo verkrampt zijn dat dictatoriale methoden gebruikt worden om een gelijk af te dwingen dat overduidelijk niet bestaat. De leiders zijn wat dat betreft net zo erg slachtoffer als hun slachtoffers, namelijk: onvrij.

 2. Henk Molenaar schreef:

  Ja inderdaad. Zolang China geen democratie is heeft het weinig toekomst op langer termijn en worden ze straks zeker ingehaald door India.

 3. Juan schreef:

  Zullen we eerst bij onszelf beginnen?

  De westerse landen knielen voor China (of het nu ‘veiligheidsschermen’ zijn bij een bezoek aan Amsterdam of Amerika (Kerry over de economische relaties met China en daarbij zijn mening tegenover het Tibet).

  Laat eerst het westen zichzelf ‘bevrijden’ en daarna China en Tibet.

 4. Bianca schreef:

  In het bovenstaande artikel ‘Om Tibet te bevrijden, moet eerst China bevrijd worden’ is vermeld dat de documentaire ‘Free China-The Courage to Believe’ vanaf 4 juni 2014 vrij op internet te bekijken is.

  De organisatie die deze documentaire in Nederland promoot leefde in de veronderstelling dat de vrije toegankelijkheid van de documentaire wereldwijd gold.
  Het bleek echter dat in Europa de rechten door een Franse distributeur waren gekocht waardoor in Europa alleen de trailer op internet te zien is.
  De trailer van 4 minuten met Nederlandstalige ondertiteling is wel te zien op: vimeo.com/96784507

  Wanneer lezers interesse hebben om een besloten filmvertoning voor een groep te organiseren, kunnen ze contact opnemen met de organisatoren viakayan.wong@ntdtv.com (in Nederland).
  Je ontvangt vervolgens, in overleg, het wachtwoord voor de toegang tot de 61-minuten durende documentaire.
  Deze kun je dan oproepen via: http://vimeo.com/96654606.

  Om de HelpFreeChina-campagne te steunen kan je de volgende link delen via social media:
  http://www.FreeChinaMovie.com

Menu