De politie in Nepal heeft in de omgeving van  een academisch ziekenhuis in Kathmandu op 27 februari vier Tibetaanse vluchtelingen aangehouden. Volgens de mensenrechtenorganisatie Freedom Forum is daarmee hun recht op vrijheid van meningsuiting  geschonden.

De arrestanten zijn twee mannen, Lama Sönam en Jimi Lama en twee vrouwen, Yangli Lama en Chhiring Lama. Ze worden beschuldigd van het plegen van een strafbare handeling door op het terrein van het ziekenhuis te demonstreren tegen de Chinese bezetting van Tibet. In het ziekenhuis was de Tibetaanse boeddhistische monnik Doman Dukche opgenomen, die zichzelf op dertien februari in Kathmandu in brand stak en aan zijn verwondingen overleed.

De politie arresteerde bovendien ook zevenenveertig Tibetanen uit Patan, Lalitpur, en liet ze diezelfde avond weer vrij. De grote Tibetaanse gemeenschap in Nepal geeft keer op keer uiting aan de eisen dat Tibet weer een vrij land wordt. Hun bewegingsvrijheid staat de laatste tijd onder druk door de toenemende invloed van China op het land. Volgens Freedom Forum is het recht op vrije meningsuiting in Tibet sterk ingeperkt, met als resultaat een golf van zelfverbrandingen, nu al meer dan 106. De organisatie vraagt de Nepalese overheid de rechten van vluchtelingen te respecteren en het recht op vrije meningsuiting te eerbiedigen.

Bron Freedom Forum.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk